Prva nagrada za "Srpsko narodno kolo" iz Jagodine na festivalu folklora u Trebinju

|   Info
Ansambl od četrdesetak veterana predstavio se igrama i svadbenim običajima Vladičinog Hana. „Ova nagrada je velika potvrda našeg kvaliteta, ali i inspiracija za dalji rad“ rekao je Moma Malinić, umetnički rukovodilac Društva za negovanje tradicije „Srpsko narodno kolo“ iz Jagodine
Moma Malinić i Dalibor Zdravković: Foto TV Kopernikus

 

Društvo za negovanje tradicije „Srpsko narodno kolo“ iz Jagodine osvojilo je prvu nagradu i zlatnu statuetu „Jovan Dučić“ na Međunarodnom festivalu folklora u Trebinju, održanom od 28. do 30. juna ove godine.

Društvo za negovanje tradicije „Srpsko narodno kolo“ iz Jagodine osnovano je u novembru 2018. godine i do sada se na par održanih manifestacija predstavilo u jako dobrom svetlu. Ovaj ansambl od četrdesetak veterana je svojom koreografijom, inspirisanom igrama i svadbenim običajima Vladičinog Hana, osvojio prvo mesto i zlatnu statuu Jovana Dučića i zadivio stručni žiri. Konkurenciju je činilo 25 folklornih ansambala i 900 igrača, među kojima su bili i omladinci i veterani:

-Mnogo nam znači nagrada, pre svega kao potvrda kvaliteta, a ujedno i kao inspiracija za dalji rad. Mi trenutno pravimo malu pauzu u toku leta, ali planiramo da od septembra meseca krenemo još ozbiljnije sa novim koreografijama. Planiramo i da pokrenemo dečiji ansambl folklora, tako da nam ova nagrada puno znači –rekao je Moma Malinić, umetnički rukovodilac „Srpskog narodnog kola“.

Koreografiju je osmislio i postavio Dalibor Zdravković, a svadbeni običaj Dragiša Stojanović iz Vladičinog Hana. S obzirom na to da se radi o jako zahtevnim igrama, koreograf je prezadovoljan postignutim uspehom:

-Zadovoljstvo je bilo veliko zato što je koreografija temperamentna i traži dosta igranja. Malo je bilo naporno, jer smo mi za vrlo kratak period to morali da spremimo za festival u Trebinju. Igračima je bilo napornije nego meni, ali ja sam prezadovoljan. Prvi put smo radili tu koreografiju i odmah smo dobili najvišu nagradu –rekao je koreograf.

Muzički aranžman potpisao je Miroslav Isailović, dok je za predstavljenu nošnju bila zadužena Željka Milorović. Društvo za negovanje tradicije „Srpsko narodno kolo“ iz Jagodine ne planira da stane: sledeći nastup očekuje ih 3. avgusta na festivalu u selu Duboka, a 23. avgusta ih očekuje i takmičenje na festivalu u Teki kod Paraćina.

Dušan Miletić