Prvi rezultati rada mobilnog mamografa u Jagodini: Od 1150 pregledanih žena, 49 ima pozitivan nalaz

|   Info
„Radi se o stadijumu raka koji je izlečiv. One će već ove sedmice biti podvrgnute pregledima i mislim da će sve na kraju proći sa dobrim epilogom i da će se vratiti normalnom životu“ rekao je dr Darko Miletić, direktor Doma zdravlja u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Mobilni mamograf u Jagodini, koji je postavljen preko puta Hale sportova „JASSA“, počeo je da radi 25. aprila. Za preglede se prijavilo 2500 žena, a iz rukovodstva Doma zdravlja u Jagodini istakli su da je zainteresovanost žena za preglede velika.

-Pregledano je u prvom turnusu 1150 žena od čega je kod 49 njih nalaz pozitivan. One će već u toku ove nedelje biti podvrgnute pregledima i dijagnostičkim procedurama koje nisu prijatne, ali će sigurno spasiti glavu, za razliku od toga da nisu radile pregled i da nismo videli te promene na mamografu. U prvom i drugom stadijumu rak je izlečiv. Mislim da će se sve na kraju proći sa dobrim epilogom i da će se sve te žene vratiti nekom normalnom životu posle svih tih naših dijagnostičko-terapijskih procedura. Imamo po dvoje rendgen tehničara u smeni, tako da se dnevno pregleda između 70 i 90 žena. Zahvaljujući Skupštini grada Jagodine, koja nam je puno pomogla u realizaciji ovog projekta Doma zdravlja, Ministarstvu zdravlja, Institutu „Batut“ čiji je mamograf, mi smo u prilici da našim sugrađanima priuštimo preglede na mamografu –rekao je dr Darko Miletić, direktor Doma zdravlja u Jagodini.

Radno vreme mobilnog mamografa u Jagodini je od 8 do 20 časova. Radiće do 7. juna i očekuje se da će do tada biti pregledano ukupno 3500 žena starosne dobi od 45 do 69 godina.

D.M.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar