Saveti za povrtare: Čistite plastenike i iznosite žetvene ostatke

|   Info
Prinosi plodovitog povrća niži su ove godine zbog vremenskih uslova, dok su prinosi korenastog povrća izuzetno dobri
Foto: TV Kopernikus

 

Nagle promene vremena negativno su uticale na prinose plodovitog povrća poput paprike i paradajza. U Pomoravskom okrugu trenutno je aktuelno vađenje korenastog povrća poput šargarepe, celera, paškanata i peršuna:

-Očekuju se izuzetno dobri prinosi. Sada u paraćinskom kraju već prelazi 70 tona po hektaru na nekim parcelama. Povrtari sada imaju pune ruke posla. Trebalo bi čistiti plastenike i iznositi žetvene ostatke, kako ne bi došlo do širenja bolesti, zaoravati stajnjake i frizirati, ukoliko se ne koristi za sadnju salate u zimskom periodu –rekla je Mira Miljković, savetodavac za povrtarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Prema rečima stručnih lica, posle skidanja povrtarskih kultura u većini plastenika se ne preporučuje predsetveno đubrivo za salatu. Ipak, istakli su da je potrebno uraditi agrohemijsku analizu da bi se videlo šta je ostalo u zemljištu posle skidanja useva. Na otvorenom polju, dobro je zaoravati stajnjake i vršiti jesenje duboko oranje, kako bi se sačuvala vlaga i održavala struktura zemljišta.

D.M.