Saveti za povrtare: Najvažnije je proizvesti kvalitetan rasad

|   Info
Neophodno je svakodnevno provetravanje plastenika, naročito tokom najtoplijeg dela dana. Takođe, bitno je i obezbediti osvetljenje u ovim zimskim danima
Foto: TV Kopernikus

 

Povrtari su uveliko krenuli sa setvom rasada, a neki se uveliko spremaju za plasteničku proizvodnju biljaka. Setva se preporučuje kako bi se koren biljke što pre razvio, a u vreme hladnih dana, temperaturu potrebnu za nicanje jako je teško održati, navode iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini:

-Temperatura do nicanja ne bi trebalo da se spušta ispod 30 stepeni. Potrebno je održavati temperature, a posle nicanja na terenu već imamo biljke koje su iznikle. Treba sniziti temperature, pa zatim opet povećati za tih nekih 22-24 stepena. Kada su u pitanju biljke koje nisu nikle, koje se spremaju za setvu, savetujemo poljoprivredne proizvođače koji nemaju uslove za dopunsko zagrevanje da sačekaju još jedan period pošto najavljuju niske temperature tokom celog dana i noći, kako ne bi došlo do propadanja rasada. Mi preporučujemo pokrivanje agrilom u plastenicima. To važi za biljke koje su jako osetljive na niske temperature –rekla je Mira Miljković, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Biljke kod kojih su se zadržali kotiledoni listići nisu preživele nikakve temperaturne šokove i stres tokom proizvodnje, te se od takvog rasada kasnije može očekivati i kvalitetniji plod. Posle nicanja biljaka, neophodno je svakodnevno provetravanje, naročito tokom najtoplijeg dela dana. Svetlost je takođe veoma bitan činilac u proizvodnji rasada. Usled nedostatka svetlosti, dolazi do usporenog razvoja biljke, pa je potrebno, u ovim zimskim danima, obezbediti dodatno osvetljenje.

D.M.