Sijarto: Članstvo Srbije u Evropskoj uniji je od strateške važnosti

|   Info
Srbija je ključna država zapadnog Balkana i njeno članstvo u Evropskoj uniji je od strateške važnosti, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, a njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman ocenio je da tome mora prethoditi rešavanje otvorenih pitanja, javila je agencija Hina posle susreta dvojice ministara u Nađkanjiži.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Hina

„Što se tiče ulaska Srbije u EU, želim reći da Mađarska proširenje smatra jednim od najvažnijih europskih politika. Mislim da bez proširenja EU ne može vratiti svoju snagu”, odgovorio je Sijarto na pitanje mađarske novinarke u Nađkanjiži, gde se sastao sa hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom.

Sijarto je rekao "sasvim jasno da je Srbija ključna država zapadnog Balkana" i da bi "stoga njeno članstvo predstavljalo veliku korist za EU”.

Sjarto u Nađkanjiži sastao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i ministrakom regionalnog razvoja i evropskih fondova Natašom Tramišak.

Mađarski šef diplomatije naglasio je kako je stabilnost zapadnog Balkana ključna za Evropu i da se ona može dobiti „prvenstveno integracijom”, a spor proces proširenja kritiovao je kao „stratešku grešku” EU.

„U geopolitici nema vakuuma – ako to neće biti EU, ima i drugih kandidata”, zaključio je Sijarto.

Hrvatski šef diplomatije Goran Grlić Radman saglasio se o potrebi evropske perspektive zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, ali je naglasio kako „postoje određena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose” Zagreba i Beograda.

Grlić radman je poručio da na ta pitanja treba odgovoriti pje podrške napretku Srbije prema Evropskoj uniji.

„Mi tragamo još uvek i pitamo Srbiju o 1.858 nestalih. Njihove porodice su još žive. Nas pogađa ta bol koju vidimo kad obeležavamo Dan nestalih kod onih koji ne znaju gde su im članovi porodica”, rekao je hrvatski ministar.

On je majavio je da će u subotu biti u Crnoj Gori i sa crnogorskim šefom diplomatije položiti vence povodom 30. godišnjice otvaranja logora u kojem je bilo zatočeno više od 300 civila iz Dubrovnika i okoline.

Grlić Radman je naglasio kako želi da se tako dostojno obeleže i logori koji su bili u Srbiji, navodi Hina.

Hrvatski ministar dilomatije od Srbije očekuje i poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, tako da ona dobije jednak status kao srpska manjina u Hrvatskoj koja ima zagarantovana mesta u parlamentu.

„To su temeljna pitanja – pitanja vladavine prava”, rekao je Grlić Radman.