"Sikiju u čast": Održana akcija davanja krvi u Rakitovu kod Jagodine

|   Info
Dobrovoljnih davalaca bilo je svih generacija, a organizatori su istakli da su zadovoljni njihovim odzivom. Sledeća njihova akcija je na Vidovdan.
Foto: TV Kopernikus

 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Sikiju u čast“ održana je protekle nedelje, 7. marta, u Domu kulture, u selu Rakitovo kod Jagodine.
Akcije Udruženja „Dragan Simijonović Siki“, koje ono organizuje tri puta godišnje, izuzetno su posećene i uvek bude davalaca, kako iz cele naše zemlje, tako i iz regiona. Zbog situacije sa pandemijom korona virusa, ovaj put ih je bilo malo manje nego što je uobičajeno, ali organizatori su i dalje zadovoljni odzivom:

-Prikupljali smo i po 200 jedinica krvi. Interesovanje postoji, ali narod je malo uplašen zbog ove neizvesne situacije. Smatramo da bi edukacija što se tiče dobrovoljnog davalaštva trebalo da bude bolja. Kada nekome zatreba, čovek tek onda dođe k sebi i zainteresuje se da pomogne. Dajte krv kako zbog sebe, tako i zbog bližnjih. Poštujemo sve ustanove sa kojima sarađujemo i tu smo za sve one koji pokažu dobru volju –rekao je Dragoslav Marković, član Izvršnog odbora Udruženja „Dragan Simijonović Siki“ iz Rakitova.

Davalaca je bilo različitih generacija: od mlađih, pa sve do onih nešto starijih:

-Ovo mi je sedmo dobrovoljno davanje krvi. Ja sam rođen 1998. godine i poručio bih svima koji su zdravi da daju krv, jer će tako sigurno pomoći nekome. Moja grupa je nulta pozitivna i može da pomogne svima. Nadam se da ću pomoći još koji put –poručio je Nenad Radošević iz Jagodine.

-Krv dajem već 38. put. Osećaj je jako lep i ne boli ništa. Preporučio bih svim ljudima da se odazovu u što većem broju i naravno da bude što više mladih –rekao je Branislav Jocić iz Paraćina.

Akcije ovog Udruženja organizuju se u čast ratnog heroja Dragana Simijonovića Sikija, koji je poginuo 6. marta 1995. godine u ratu. Udruženje akcije organizuje tri puta godišnje: u martu, junu i u oktobru. Kao i u prethodnim, i u realizaciji ove pomogli su im Zavod za transfuziju krvi iz Niša, jagodinski Crveni krst i Udruženje „U srcu“ iz Beograda.

D.M.