Škola za muzičke talente u Ćupriji: Velika muzička porodica

|   Život
“Mnogo je teže ostati u školi, nego položiti prijemni ispit. Nagrade znače, ali to je samo motivacija za dalji rad i učimo ih zdravom pristupu tome. Dičimo se našim bivšim učenicima, velikim majstorima, koji se rado vraćaju u svoju školu” rekla je Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji
Foto: TV Kopernikus

 

Škola za muzičke talente u Ćupriji uspešno postoji i radi već 47 godina i kao takva, jedinstvena je na našim prostorima. Njen cilj je da decu koja su muzički nadarena, uz unikatan nastavni program i kvalitetne prosvetne radnike, oformi u muzičke profesionalce. Interesovanje za upis u ovu školu bilo je veliko i ove godine, ali samo oni najspremniji imaće priliku da se školuju u ovoj obrazovnoj instituciji:

-U našoj školi se osim provere muzičkih sposobnosti, pevanja, testira i ritam učenika, ali i provera psiholoških sposobnosti jer se radi o školi sa internatom. Vrlo je važno da deca budu stabile i spremna na dolazak u jedan novi svet, u jednu sredinu gde žive, hrane se, sviraju i rastu zajedno. Ja volim da kažem da smo mi jedna velika muzička porodica. Prijemni ispit nije teško položiti koliko je teško ostati u našoj školi jer to je jedan “spartanski” način rada, bez obzira na to što se bavimo muzikom. Rigorozno je, mora da se vežba i da se radi. Deca treba muzički da se obrazuju, da napreduju, tako da je to jedan kompleksan život koji s druge strane donosi mnoge lepe stvari –rekla je Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji. 

Korona virus ušao je u sve sfere društvenog života, pa i u obrazovanje. Sve škole su u vreme najveće epidemije bile zatvorene, a takav je bio slučaj i sa Školom za muzičke talente u Ćupriji. Nadležni u ovoj obrazovnoj ustanovi preduzeli su sve mere predostrožnosti, a kako učenici ne bi gubili kontinuitet u nastavi, predavanja su održavana putem interneta, kao i u ostalim školama:

-Neko je imao individualnu nastavu preko “Vibera”, neko preko “Zoom” platform, tako da su nalazili različite aplikacije pomoću kojih su mogli da komuniciraju i mogu reći da je primećen izvestan napredak kod učenika tokom tog perioda jer nisu imali nikakve druge zanimljivosti koje bi im odvraćale pažnju. Više nego posvećeno su radili sa nastavnicima. Ipak, najbolji je lični kontakt sa učenicima. Školu smo otvorili prvog juna. Mi se i dalje ponašamo kao da je korona kod nas, jer izgleda da jeste. Puno smo pažljivi i vodimo računa o higijeni. Nadam se da ćemo odavde svi izaći živi i zdravi –istakla je direktorka.

Škola za muzičke talente u Ćupriji osnovana je 1973. godine na inicijativu profesora sa Univerziteta muzičke umetnosti Lazara Marjanovića i njegovog kolege violiniste Jovana Rakića i to po uzoru na još dve škole u svetu koje rade po sličnom principu: „Jehudi Menjuhin“ u Londonu i Centralnu muzičku školu u Moskvi. U njoj učenici stiču desetogodišnje osnovno i srednje opšte i muzičko obrazovanje, a ova ustanova ima status Škole od posebnog značaja. Ima oko 80 učenika godišnje, gudačkog je smera i u njoj se uče violina, viola, violončelo i kontrabas. Kako školu prati izuzetno dobra reputacija, učenika ima ne samo iz Ćuprije, nego i iz ostalih gradova Srbije, ali i iz regiona. Ustanova ima odličnu saradnju sa Fakultetom muzičke umetnosti iz Beograda. Iz škole ističu da je jako važno da njihovi učenici imaju što veću širinu kada je obrazovanje u pitanju, tako da su vannastavne aktivnosti vezane za kulturu brojne u njihovom rasporedu:

-Sadržaji su razni. Mi to deci moramo da pružimo budući da je naša teritorijalna pripadnost dalja od prestonice koja je ipak centar kulturnih i umetničkih zbivanja. Trudimo se da kad god možemo, deci obezbedimo da prisustvuju nekom koncertu koji bi bio značajan za njih, da uče i to zaista radimo redovno. Tu su i pozorišne predstave, imamo dobro opremljenu biblioteku i trudimo se da čitaju. Tokom vikenda, nastavnici im organizuju i da odgledaju dobre filmove, nešto što je sadržajno bogato i namenjeno tom uzrastu. Trudimo se da imaju i sa kim da razgovaraju, a mi samim tim da budemo i profesionalni roditelji –rekla je Danijela.

Škola je podeljena na tri dela. U jednom se odvija opšte obrazovanje, drugi je namenjen muzičkim aktivnostima i sastoji se od kamerne sale i 31 kabineta za individualnu i grupnu nastavu, dok se u trećem nalazi internat. Škola je do sada učestvovala na brojnim takmičenjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Na svakom od njih učenici su ostvarivali zavidne rezultate:

-Interesantno je da deca vole takmičenja, verovatno da bi se pokazali i dokazali. Ali, učimo ih i zdravom pristupu tome, da je to samo jedan trenutak u njihovom kvalitetnom razvoju gde se oni predstave publici i onda za to bivaju nagrađeni. To je samo plus, ali mi se trudimo da sa njima radimo na duge staze i da oni iz ove škole izvuku mnogo više od toga. Nagrada je trenutna, scena je važna. Tu moraju da se predstavljaju. Nagrada je nešto što ulazi u rok službe i samo je motivacija za dalji rad, a mi ih učimo zdravom pristupu tome –napomenula je Jović.

Gudački kvartet dečaka ove škole početkom ove godine osvojio i prvu nagradu na takmičenju “Rondo Young Artist Festival” u Americi. Nagrada se sastojala od revijalnog nastupa održanog šestog  marta u čuvenom “Karnegi holu” u Njujorku. Odlazak je finansiran zahvaljujući humanim donatorima Pavlu Kavranu, Gordani Marković iz Ćuprije, Mirjani Mladenović iz Zaječara, kao i firmama “Patent” iz Mišićeva I “CRH” iz Popovca:

-Ta četvorica dečaka su sa profesorkom imala prilike da od četvrtog do osmog marta budu u Njujorku i da nastupe, da sretnu neke prijatelje. To je prošlo malo u senci zbog vanrednog stanja, pa nismo stigli ni da se obradujemo –rekla je sa zadovoljstvom ona.

To nije bio njihov prvi nastup u Americi. Tamo su nastupali dva puta: na proslavi srpske škole „Sveti Sava“ u Čikagu 2016. i u julu 2018. na vašingtonskom Kongresu povodom stogodišnjice od proglašenja “Dana molitve za Srbiju“, što im je omogućila fondacija „Dobar glas“ koja pomaže mladim umetnicima i sa kojima škola ima odličnu saradnju već 10 godina:

-Imali smo prilike da se tamo nađemo i da oni čuju za nas. Dobili smo poziv i iz Američkog kongresa koji je naslovljen na našu školu od ambasadora koji je zadužen za našu školu. Tako potvrđujemo svoje postojanje kao škola od posebnog nacionalnog značaja. To je mesto gde se predstavlja Republika Srbija –napomenula je direktorka.

Redovno nastupaju kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Njihovi koncerti  nailaze na oduševljenje publike, a kako nam je direktorka sama rekla, izvođenje na sceni deci predstavlja veliko zadovoljstvo. Od prošle godine, u Ćupriji se održava festival muzičke izuzetnosti „Ravanelijus“, te su i njihovi daroviti učenici imali priliku da svoj talenat predstave publici:

-To je bio trodnevni festival. Prošle godine je nastupio Roman Simović sa orkestrom kamerata akademika iz Novog Sada. Zatim je kamerni ansambl naše škole organizovao koncert u našem dvorištu i dobro je da se tako nešto dešava ovde budući da je škola iz ovog grada, pa smo im mi bili baza i odskočnica za tako nešto. Ne znamo još uvek kako će biti ove godine, ali mi smo uvek spremni i uvek imamo program koji može da se prezentuje –rekla je Danijela.

Za ovih 47 godina postojanja i rada, škola je iznedrila 220 muzičkih profesionalaca. Mnogi se rado vraćaju u školu gde su stekli prva znanja koja na različite načine rado prenose mlađim naraštajima:

-Bivši učenici se rado vraćaju u školu iz koje su potekli. Moram da kažem da je koncert majstor beogradske filharmonije Miroslav Pavlović bio naš učenik, kao i koncert majstorica Katarina Aleksić. Dičimo se Romanom Simovićem i Gordanom Nikolićem. Kada smo slavili 40 godina postojanja nastupali su i mlađi i stariji, što je bilo dirljivo –rekla je ona i dodala da se spremaju za još spektakularniju proslavu 50 godina postojanja i rada.

Brojna su i gostovanja istaknutih domaćih i inostranih umetnika poput violiniste Denisa Krasnokuckog, pijanistkinje Maje Rajković, profesora viole Žerara Kosea i mnogih drugih. Ovih dana, tokom polaganja maturskih ispita, gost im je bio kompozitor Ivan Jevtić. On je pohvalio školu, zaposlene u njoj i njene učenike:

-Smatram da je ova institucija od velikog značaja i nešto najvažnije u našoj muzičkoj kulturi. Videvši ovu školu, zaključio sam da ona predstavlja zaista nešto svetlo u ovoj zemlji i muzilkoj tami. Zapljusnuti smo strašnim stvarima, a ljude koji rade na pravoj muzičkoj kulturi treba podržati na svim nivoima. Ja sam Moravac i smatram da je divno što je ova škola u našoj Ćupriji. Vidi se da škola radi, napreduje, video sam red, discipline i čistoću. To prosto inspiriše i taj entuzijazam treba više nagraditi –napomenuo je Jevtić.

Iz škole ističu da imaju velike planove za nastupajući period, te i da se nadaju da će korona virus brzo iščeznuti, kako bi se što pre vratili svakodnevnom životu i svojim dosadašnjim aktivnostima.

D.M.