Vučić obišao radove na rekonstrukciji i modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, ako neko sa Zapadnog Balkana može da ispuni evropsku agendu rasta i reformi kako bi došao do jedinstvenog evropskog tržišta, onda je to Srbija, dok je šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre poručio da je železnica simbol, snage, integracije i jedinstva.
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet

Mi ovo ne bismo mogli da uradimo bez EU i na tome sam beskrajno zahvalan, ali nije dovoljna jedna stvar da se uradi, već je potrebno stalno raditi i unapređivati stvari, rekao je Vučić tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, na deonici Pirot - Sukovo.

U ideji agende rasta i reformi, taj proces treba da nas dovede do jedinstvenog evropskog tržišta, a to je za nas mnogo teško sada, predvideo je Vučić.

Vučić je rekao da se on uzda u tu vrstu podrške kroz dobijanja zelenih koridora, radi slobodnog kretanja ljudi, kapitala usluga, više nego u novac.

Ovaj novac koji smo dobili je izuzetan, kao i kamatne stope za ovaj drugi deo, dodao je.

Šef delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre rekao je da železnica simbolizuje četiri slobode koje su u osnovi Unije, a to su slobodno kretanja roba, usluga, kapitala i ljudi.

Železnica je simbol snage, integracije, jedinstva i zajedničkih standarda. Ona doprinosi povezivanju Srbije sa EU i njenom približabanmju Uniji, povezivanjem Niša sa Dimitrovgardom i dalje sa Sofijom, ocenio je on.

Žiofre je preneo da je grant EU za ovaj projekat 108,6 miliona evra, dok su krediti Evropske investicione banke odobreni u iznosu od 134 miliona kredita.

Linija će biti elektrifikovana, opremljena najsavremenijim evropskim sistemom za upravljanje železničkim saobraćajem, rekao je on.

Žiofre je poručio da je EU odlučna da podrži građane u ispunjenju njihovog strateškog izbora i da to nisu obične reči evropskog ambasadora u Pirotu.

Proširenje EU na Zapadni Balkan je ponovo visoko na agendi EU. Kao što pomažemo zemljama članicama u razvoju i prosperitetu, želimo da podržimo Srbiju i njenim građanima priobližimo koristi članstva i pre formalnog pristupanja, zaključio je Žiofre.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar