SRBIJA: 80 odsto trudnica ima anemiju

|   Život
Trudnoća je nutritivno jedan od najzahtevnijih perioda u životu žene. Ishrana i nutritivni status pre i tokom trudnoće utiču na ishod trudnoće pa je važno da trudnica od početka bude na optimalnom režimu ishrane, koji će zadovoljiti energetske potrebe, potrebe za proteinima, ugljenim hidratima, mastima, kao i potrebe za vitaminima i mineralima. A koje su najbolje namirnice koje trudnice treba da jedu kako bi povećale unos gvožđa i ostalih bitnih gradivnih elemenata, za TV KOPERNIKUS objašnjava nutricionista Marija Rapajić.

Trudnica treba da planira ishranu, obzirom da se potrebe za energijom, unosom proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala menjaju.

Da bi se gvožđe pravilno ugradilo u hemoglobin, trudnice bi trebalo da jedu one namirnice koje obiluju vitaminima, mineralima i enzimima – savetuje nutricionista Marija Rapajić.


 

Ovo ne moraju striktno koristiti samo trudnice, već i svi oni koji žele da poboljšaju krvnu sliku – ističe Rapajićeva i dodaje da se u Srbiji oko 80% trudnica bori sa anemijom.


 

U prvom trimestru trudnoće nema potreba za povećanjem energetskog unosa, ali u drugom trimestru se preporučuje dodatnih 340 kcal/dan i oko 450 kcal/dan tokom trećeg trimestra.

 

Novinar: Ivana Damnjanović