Subvencije za stočare

|   Info
Svi poljoprivredni proizvođači koji se bave stočarstvom, a naročito tovom junadi, od početka ovog meseca mogu da se prijave za subvencije u vrednosti od 15 hiljada dinara po grlu. Uslov je da na zahtevu budu tri grla. Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini dali su nekoliko saveta za sve one koji su zainteresovani za ovaj program
Foto: TV Kopernikus

 

Od prvog februara ove godine počelo je slanje zahteva za subvencije po grlima koja su predata klanici. Izmena u pravilniku je ta da sada više ne može da se preda jedno grlo za subvenciju u vrednosti od 15 hiljada dinara, već moraju tri, navode iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini. Takođe, istakli su i da se najviše mogu predati tri zahteva u toku godine:

-Kad kažem u toku godine, ne znači od prvog januara do 31. decembra, nego su oni godinu podelili nešto po sredini. Sve što je predato u 2020. godini od prvog jula, sada ulazi za subvencionisanje u 2021. godini. Grla ne moraju da budu predata u isto vreme, ali moraju da budu tri grla na zahtevu -rekla je Verica Lazarević, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i sručnoj službi u Jagodini.

Ženska grla se takođe mogu predati klanici. Postoje i subvencije za krave koje daju telad za tov:

-To su obično neomatičena grla za koja se pretpostavlja da će ta telad, pošto nisu neomatičena, da idu u tov, a ne u dalji priplod jer nisu kvalitetna. Njihova subvencija je 20 hiljada dinara po grlu. Kada se krava bude otelila i ako krave nisu omatičene, moja je preporuka poljoprivrednim proizvođačima da se obrate Poljoprivrednoj stanici da bi im mi objasnili  kakav je proces i kada mogu da se podnose zahtevi. Krenulo je podnošenje zahteva za te podsticaje za krave koje daju telad za tov od prvog februara i takođe od prvog jula 2020. godine. Nezgodno je ako imaju dve krave koje nisu omatičene i ako teljenje bude u jednoj polovini godine, a drugo u drugoj nda jednostavno ne mogu da se spoje jer na zahtevu moraju da budu dva grla da bi se ostvarila subvencija od 20 hiljada dinara po grlu -rekla je Lazarević.

U martu mesecu na snagu stupaju pravilnici sa novim subvencijama, koji bi najviše pogodovali mladim poljoprivrednicima. Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini pozivaju sve zainteresovane da im se jave, kako bi im pomogli oko prijavljivanja i svih mogućih nedoumica.

D.M.