Svečano paljenje badnjaka u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini

|   Info
Sastavni deo događaja bio je i veličanstveni vatromet, a služeni su i topli napici
Foto: TV Kopernikus

 

Svečano paljenje badnjaka održano je na Badnje veče, i u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini.

U prisustvu sveštenstva, ali i velikog broja vernika, najpre je služena sveta liturgija. Po njenom završetku, usledila je litija oko hrama tokom koje je verujući narod, na čelu sa sveštenim licima, nosio badnjak, koji je kasnije u porti crkve i upaljen.
Starešina hrama Milan Đorđević istakao je da ovaj tradicionalni čin za vernike veoma značajan.

-Mi kao bratstvo ovog svetog hrama potrudili smo se da pre svega molitvom, ali i ostalim pratećim događajima, budemo dobri domaćini. Potrudili smo se i da zajedno prinesemo Bogu molitve, jer Božić i Badnje veče, kao početak proslavljanja rođenja Isusa Hrista, jesu ona radost koju su pevali pastiri objavljivajući ljudima da je došao kraj najvećem neprijatelju, a to je smrt, kao i to da je Bog postao čovek da bi čovek postao Bog po blagodati. Suština života je da mi, nadajući se i verujući u Isusa Hrista, imamo nadu u večni život. Upravo od Božića, rođenja Isusa Hrista, počinje da se realizuje ono obećanje božje, da on neće ostaviti čoveka, već da će poslati sina svog jedinorodnog koji će spasiti rod ljudski. Sami vidite koliko ima ljudi ovde. To pokazuje da je vera u našem narodu i da svi znaju koja je veličina današnjeg praznika –rekao je Milan Đorđević, starešina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini.

Svečanosti je prisustvovao i veliki broj vernika, koji su imali i priliku da se posluže toplim napicima kao što su kuvano vino i rakija. Po završetku paljenja badnjaka, upriličen je i tradicionalni, velelepni vatromet, koji je oduševio prisutne.
Paljenje badnjaka upriličeno je, u prisustvu velikog broja ljudi, i u ostalim jagodinskim crkvenim hramovima.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar