Tribina "Zašto smo tako vešti u ogovoranju drugih?" u Jagodini

|   Info
Držao ju je protojerej-stavrofor prof. dr Miloš Vesin, u prisustvu velikog broja ljudi. Sledeća će biti održana 22. marta u Staroj crkvi u Jagodini, sa početkom u 18 sati, na temu „Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“
Protojerej-stavrofor prof. dr Miloš Vesin: Foto TV Kopernikus

 

Protojerej-stavrofor prof. dr Miloš Vesin održao je proteklog petka tribinu pod nazivom „Zašto smo tako vešti u ogovoranju drugih?“ u parohijskom domu Crkve svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini.

Iako se pod posedovanjem neke veštine pretpostavlja se nešto što je dobro, činjenica je da su mnogi i te kako vešti u onome što se ne bi moglo svrstati u kategoriju ljudskih vrlina. Ogovaranje je upravo jedna od tih veština i prema tumačenjima iz Svetog pisma, crkve i svetih otaca, ono je uvek neposredni rezultat osuđivanja.

-Čovek da ne bi ogovarao, trebalo bi pre svega da prestane da osuđuje, jer osuđujući druge mi dobijamo taj poriv za ogovaranjem. Ukoliko nismo u stanju nekome nešto direktno u lice da kažemo u vezi sa onim sa čim se ne slažemo, trebalo bi da postoji jedan dobar i lep način da se to kaže. Ne znači da idemo direktno protiv čoveka ako se ne slažemo sa nekim njegovim stavovima i postupcima. Međutim, postoji ta neka unutrašnja slast i to nije od juče. To je stara ljudska osobina da čovek kada govori loše o drugom oseća jednu nasladu, jedno posebno psihološko stanje –rekao je Vesin.

Prema učenju naše pravoslavne crkve, najbolje je voditi računa prvo o sopstvenim grehovima, nedostacima i manama. Tako čovek ne bi imao vremena da se bavi tuđim problemima, rekao je istaknuti predavač.

-Ogovoranje nije ništa drugo nego zapravo razgovor o tuđim problemima o kojima pre svega ne znamo punu istinu. Mnogo toga je, nažalost, izmišljeno. Mi po snazi svoje maštovitosti često znamo da dodajemo neku priču koju smo čuli, a onaj koji je čuo od nas taj dodaje i nešto svoje. Postoji jedan mudar savet koji je dao jedan sveti otac. Ako vidiš  i čuješ da dvojica stoje i razgovaraju o nekom trećem, nemoj da im se pridružiš. Ako im se pridružiš, ćuti, jer pogodi o kome će govoriti čim se ti udaljiš. Čovek treba da bude svestan i tih istina –rekao je on.

Prof. dr Miloš Vesin paroh je južnočikaški i profesor na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Libertivilu. Završio je Karlovačku Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu, psihologiju je doktorirao u Londonu, a ujedno je i predavač na crkvenim tribinama i mnogim univerzitetima širom Evrope, Amerike i Kanade. 

Sledeće predavanje pod nazivom „Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“ održaće Srđan Ratković, profesionalni biblijski vodič izraelskog Ministarstva turizma 22. marta u Staroj Crkvi u Jagodini sa početkom u 18 časova.

Predavanja se održavaju u organizaciji Arhijerijskog namesništva beličkog, a pod blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa šumadijskog gospodina Jovana.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar