U Jagodini obeležen svetski dan borbe protiv pušenja: Tihi ubica našeg zdravlja

|   Info
„Od bolesti mogu da obole ne samo aktivni, već i pasivni pušači. Želimo da naša omladina vodi zdrave stilove života“ rekla je Tatjana Ristić, sekretar Crvenog krsta iz Jagodine tokom predavanja
Foto: TV Kopernikus

 

Svetski dan borbe protiv pušenja obeležen je 31. maja širom sveta, pa i u Jagodini. Tim povodom, Crveni krst u ovom gradu je za učenike sedmog razreda osnovnih škola pripremio predavanje na ovu temu.

Jagodinski Crveni krst redovno organizuje tribine posvećene zdravlju ljudi i prevenciji različitih bolesti, te iz ove ustanove napominju da je ovo predavanje od velikog značaja za mlade ljude:

-Ne samo aktivni, već i pasivni konzumenti mogu da obole od različitih bolesti, pogotovo ako se nalaze u prostoriji prepunoj duvanskog dima. Na prvom mestu su bolesti pluća. Zatim imamo razne bolesti koje mogu da se jave i u ranijim i u kasnijim godinama. Mi želimo pre svega da naši mladi sugrađani vode zdrave stilove života i da ukoliko su već počeli sa duvanom da tu lošu naviku i prekinu. Posledice mogu biti dugoročne –rekla je Tatjana Ristić, sekretar Crvenog krsta u Jagodini.

Predavanje o štetnosti duvanskog dima i bolestima koje preterano konzumiranje cigareta izaziva držale su doktorka Maja Milovanović Bojković iz Školskog dispanzera u Jagodini, kao i farmaceut Mirjana Petrović. Učenici sedmog razreda jagodinskih osnovnih škola pomno su slušali predavanje, a potom su i postavljali pitanja na koja su predavači rado odgovarali.

Dušan Miletić