U Jagodini promovisana nova knjiga Bore Radosavljevića - "Drama o odlasku"

|   Info
Tokom promocije, o knjizi govorili prof. Snežana Bihler i prof. dr Adam Ninković. Čitani su i odlomci iz knjige, a promocija je privukla veliku pažnju javnosti
Snežana Bihler, autor Bora Radosavljević i Adam Ninković tokom promocije: Foto TV Kopernikus

 

Dvanaesta knjiga novinara i književnika Borislava Bore Radosavljevića, „Drama o odlasku“, promovisana je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Roman „Drama o odlasku“ govori o mladom čoveku koji je otišao u inostranstvo kako bi gradio karijeru, a koji istovremeno pati za rodnim zavičajem. Kod glavnog junaka se onda javlja želja da napiše nešto o svom životu, a Radosavljević je istakao da je junakova priča zapravo traganje za ljubavlju:

-Ta priča govori o njegovom životu pod ovim našim podnebljem. To je ono vreme naše velike Jugoslavije i tu se kroz pričanje vide ta atmosfera i ti događaji, taj režim, njegove slabosti i dobre strane. Znači, radi se o traganju i ono je vezano lokalno, zavičajno i nacionalno. Sve se to prepoznaje u knjizi. Ja sam težio da budem zanimljiv, da držim čitaocu pažnju i da pričam ono što je paradoksalno: ono što je mučilo i ono što je radovalo ljude –rekao je Radosavljević. 

O autoru i knjizi „Drama o odlasku“ govorili su predsednica Književnog kluba prof. Snežana Bihler i prof. dr Adam Ninković, koji je rekao da je knjiga pisana jasno, dopadljivo i prijemčivo, a govorio je i književnik Ratko Stojilović. Čitani su i odlomci iz knjige, a promociji je prisustvovao veliki broj ljubitelja pisane reči.

Borislav Radosavljević rođen je 1937. godine u selu Jovac nadomak Ćuprije. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu i dugo se bavio novinarstvom. Radio je kao novinar u listu “Kablovi”, gde je bio i urednik. Od 1969. godine pa sve do penzionisanja 2001. godine radio je u listu “Novi put”, gde je bio novinar, urednik, a jedno vreme i direktor. Aktivno je učestvovao i u političkim zbivanjima. Uporedo sa pisanjem za štampu, bavio se i književnim radom i do sada je objavio 12 knjiga, od kojih je roman “Vreme kad smo ženili Pavla”, koji je objavljen 1971. godine, prodavan u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Dušan Miletić