U Jagodini vakcinisano više od 7000 ljudi, revakcinisano oko 3500 osoba

|   Info
Danas je drugu dozu vakcine primilo više od 450 pacijenata. Organizatori zadovoljni odzivom građana, lekari zdravstvenim stanjem ljudi, a građani ljubaznošću medicinskog osoblja i organizacijom imunizacije
Foto: TV Kopernikus

 

Vakcinacija u Jagodini sprovodi se onako kako je planirano. Do sada je prvu dozu primilo više od 7000 ljudi, a više od 3500 njih primilo je drugu dozu kineske “Sinofarm” vakcine. Danas je revakcinisano više od 450 Jagodinaca. Lekari su rekli da je vakcina bezbedna, da do sada nije bilo neželjenih efekata i da kod pacijenata, osim bola na mestu primene, otoka i crvenila, do sada nije bilo nekih težih neželjenih efekata. Ipak, svima koji su primili vakcinu, savetuje se da se i dalje pridržavaju propisanih mera:

-Između primanja prve i druge doze, pacijenti i dalje mogu da budu pozitivni ukoliko su bili u kontaktu sa bolesnima. Ta prva doza ne štiti odmah. I narednih desetak dana mi im savetujemo da i dalje vode računa, da dobro jedu, da dobro spavaju da organizam bude jak, kako bi se stvorila antitela i kako bi bila dobra reakcija na vakcinu. Posle toga bi trebalo da budu zaštićeni -rekla je dr Aleksandra Jovanović.

Pacijenti dolaze na vreme. Svako ima svoj termin i ne prave se velike gužve. Oni su rekli da su zadovoljni organizacijom vakcinacije, ali i da se nadaju da će virus ubrzo nestati sa naših prostora. Organizatori imunizacije u Jagodini su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, lokalna samouprava, Dom zdravlja i Opšta bolnica. Svi koji žele da prime vakcinu, mogu da se prijave putem portala elektronske uprave, a prioritet i dalje imaju najstariji građani.