U jagodinskim školama organizovane priredbe za đake prvake

|   Info
Prvi školski dan za 677 prvaka jagodinskih osnovnih škola upriličen je prigodnim programima dobrodošlice koji su, po tradiciji, pripremili učenici drugog razreda. U Pomoravskom okrugu je u prvi razred upisano 1656 novih đaka, a ukupan broj učenika u 52 osnovne i srednje škole okruga je oko 23.500.
Foto: KCN TV

Prvo radno  jutro za nastavnike i učenike 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu krenulo je po ustaljenom redu. Među njima je 1656  đaka prvaka, koji prvi put sedaju u školske klupe, pa im je po tradiciji u svim Osnovnim školama priređen prigodan program dobrodošlice.
-Ponosan sam na podatak da škole u Jagodini imaju sve više dece, poput Osnovne škole “Boško Đuričić”,čiji sam i ja nekada bio đak, a koja beleži istorijski moment sa najviše đaka ikada upisanih u njoj. Takođe, u Osnovnoj školi “Milan Mijalković” upisano je jedno odeljenje više , tako da mogu da kažem da je u 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu danas krenulo oko 23 500 učenika kao i 3500 zaposlenih u prosveti. Mi smo kao školska uprava zajedno sa lokalnim samoupravama i direktorima uradili veliki posao, u prethodnih mesec dana, kako bi pripremili škole za novu školsku godinu, što se tiče srtučnog kadra i tehničke opremljenosti. Sve škole u Pomoravskom okrugu su ovog 2.septembra krenule sa redovnom nastavom i obrazovno-vaspitnim procesom. Svakako želim da istaknem da je među đacima i 1656 đaka prvaka, za koje je ovo najvažniji dan, rekao je Života Starčević, načelnik Školske uprave
Priredbu za prvake pripremaju drugari koji sada kreću u drugi razred, i to je tradicija koja se u Jagodini poštuje decenijama unazad.
-Škola “Boško Đuričić” je ove godine najbrojnija u Jagodini sa preko 960 upisanih đaka. Svakako želim da istaknem da je među njima i 126 prvaka, kojima smo pripremili dobrodošlicu prigodnom priredbom. Mene raduje činjenica das u nam roditelji ukazali poverenje upisom dece u našu školu, jer pored velikog broja prvaka, u petom razredu je 150 učenika raspoređenih u pet odeljenja, što je maksimalan broj I record škole, istakao je Zoran Marković, direktor OŠ “Boško Đuričić” u Jagodini.
 -Tradicionalnom priredbom u Kulturnom centru, mi pozdravljamo sve nove đake. Ove godine u OŠ “17.oktobar” je, u četiri odeljenja, upisano 94 prvaka. Nakon priredbe svi odlazimo u školu, učitelji preuzimaju svoje đake i oni zvanično sedaju u školske klupe, započinjući svoje osmogodišnje školovanje, rekla je Biljana Milanović, direktorka OŠ “17.oktobar” u Jagodini
-Ovo je veliki dan za sve nas. Uzbuđeni su i novi đaci i roditelji ali i mi prosvetni radnici, jer počinje nova školska godina, novo upoznavanje i rad. Spremno dočekujemo generaciju 2012 u novu školsku godinu. Ove godine njih 126, dodala je Sanja Pribaković, direktorka OŠ “Rada Miljković” u Jagodini, pozdravljajući sve đake prvake ove škole.
Zanimljivo je istaći da je generacija dece rođene 2012. godine, koja polaze u prvi razred, uživala velike privilegije kada je u pitanju odluka jagodinske lokalne samouprave da svako tada rođeno dete dobije 1200 evra. Roditelji se rado sećaju tog trenutka. Mnogi od njih upisuju drugo ili treće dete u željenu školu, a kažu da im je pre sedam godina takav vid pomoći grada puno značio za novorođene bebe.
U Jagodini je ove godine u prvi razred krenulo 677 đaka, u Paraćinu 387, Ćupriji 216, Svilajncu 181 prvak, Despotovcu 145 i Rekovcu 50 đaka prvaka.
T.Mitrović