U Svilajncu održani Sinđelićevi dani

|   Info
U Svilajncu je protekle sedmice održana tradicionalna kulturna manifestacija, „Sinđelićevi dani 2019“, posvećena resavskom vojvodi i jednom od najvećih junaka srpske istorije Stevanu Sinđeliću. Manifestacija je organizovana 24. put, pod pokroviteljstvom opštine Svilajnac.
Foto:TV KCN

Manifestacija “Sinđelićevi dani” u Svilajncu je počela prigodnim programom u Domu kulture Grabovca, sela gde se nalazi kuća Stevana Sinđelića , uz učešće učenika osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i recital Lane Stojadinović, učenice Srednje škole u Svilajncum nakon čega je nastupio “Rošer bend” koncertom  pod nazivom“Etno zvuci”. “Sinđelićeve dane” je svečano proglasila otvorenim Ivana Nešić, član Opštinskog veća u Svilajncu.
-Ove godine, 31.maja, navršava se 210 godina od boja na Čegru, jednog od najtragičnijih događaja u nizu tragičnih događaja srpske istorije. Herojskim činom na Čegru, Sinđelić je ušao u red besmrtnih junaka, a nama Resavcima čast je i obaveza da čuvamo i obnavljamo uspomenu na njega i njegove saborce, koji su stradali za slobodnu i nezavisnu otadžbinu, rekla je Nešić.
U okviru trodnevne manifestacije “Sinđelićevi dani”, tradicionalno su položeni venci na spomenik Stevana Sinđelića u centru Svilajnca, a u okviru kulturnog programa, prošlog četvrtka, nastupilo je  Kruševačko pozorište sa predstavom „Tamo daleko na ostrvu spasa“. Na završnici manifestacije, u petak, u svilajnačkom Centru za kulturu odigran je
Muzičko-poetski kabare „Da, to su bili dani“ u kome su učestvovali Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Nina Ćosić i Voja Savić.
T.Mitrović