Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga obeležilo 20 godina rada

|   Info
Svečanu proslavu značajne godišnjice uveličali su svojim nastipom učenici OMŠ „Vladimir Đorđević“, kao članovi brojnih humanitarnih i srodnih udruženja iz grada i okoline
Foto: TV Kopernikus

 

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga sa sedištem u Jagodini obeležilo je proteklog ponedeljka prigodnom svečanošću u hotelu „Hill“ veliki jubilej: 20 godina postojanja i uspešnog rada.

Osnovano je 4. novembra 2003. godine. Okuplja osobe sa autizmom, njihove roditelje i staraoce, članove porodica, stručnjake i sve ljude koji žele da daju svoj doprinos ostvarivanju svih prava koje osobe sa autizmom imaju po međunarodnim konvencijama. Za protekle dve decenije, Udruženje je postiglo mnogo toga, a izuzetno su ponosni na rad dnevnog boravka koji pohađaju osobe sa autizmom iz celog Pomoravskog okruga.

-Najponosnija sam na moje prethodne saradnike koji su to ostvarili i otvorili. Ja samo mogu da nastavim njihovim putem i da ih sledim, kao i da učestvujem u osvešćavanju ljudi šta je autizam. To je još uvek kod nas neistraženo stanje. Osobe sa autizmom imaju prava, ljubav i potrebe kao i svi mi, kao i svako normalno dete –rekla je Milica Dimitrijević, predsednica Upravnog odbora Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Pomoravskog okruga.

Iz uprave udruženja napominju da im veliku podršku u radu pružaju lokalna samouprava grada Jagodine, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

-Finansiraju naše stručne saradnike, psihologe, koje imamo i za roditelje, za stručno savetovanje njih, ali i dece. Finansiraju i neuropsihijatra i neurologa. Imamo i naše radionice u kojim deca uživaju. To su likovne, kreativne, kulinarske i baštenske. Najviše vole sportske radionice. Njih održavamo od proleća do jeseni, kada je lepo vreme, na našim gradskim terenima. Sve je to u sklopu njihovih mogućnosti –rekla je Dimitrijević.

Svečanom obeležavanju velikog jubileja prisustvovala je i Nevena Petrović Jojić, predsednica Upravnog odbora Saveza Udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom. Ona je tom prilikom pohvalila rad i zalaganje uprave Udruženja iz Jagodine.

-Ove godine, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, pokrenuli smo kampanju “Izgradimo inkluzivno društvo za osobe sa autizmom”. Jako je bitno da društvo u celini prihvati osobe sa autizmom ne samo kroz obrazovanje, već i kroz zdravstvo i sve druge segmente društva, jer ta deca odrastaju u mlade ljude, pa u odrasle osobe sa autizmom. Bitno je da ih prihvatimo i budemo uz osobe sa autizmom, kao i uz njihove porodice –rekla je Petrović Jojić.

Značajna godišnjica obeležena je muzičkim nastupom učenika Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Jagodini koji su se predstavili vokalnim i instrumentalnim izvođenjima, a događaju su prisustovali i članovi brojnih humanitarnih i srodnih udruženja sa teritorije Jagodine, kao i okolnih gradova.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar