Usevi pšenice, ječma i ovsa: Prosečni prinosi ove godine

|   Info
„Oni će biti na nivou prethodnih godina zbog loših vremenskih uslova“ rekla je Milanka Miladinović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Velika količina padavina u proteklom periodu nije podjednako uticala na useve koji su trenutno zasejani. Ona je povoljno delovala na prolećne useve, te su oni i popravili svoje stanje. Što se tiče ozimih useva, bliži se žetva ječma, pšenice i ovsa:

-Za sada je ova količina padavina njima sasvim dovoljna. Sada bi trebalo da budu nešto više temperature, bez padavina, kako bi se obavili ti procesi sazrevanja i skoncentrisale se određene količine hranljivih materija u zrnu –rekla je Milanka Miladinović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Jagodini.

Prema njenim rečima, ove godine se ne mogu očekivati rekordni prinosi strnih žita:

-Biće na nivou prethodnih ili nešto ispod, upravo zato što su na početku vegetacionog perioda bili loši vremenski uslovi za uspevanje ovih kultura tako da kod nekih nije došlo do bokorenja, te su usevi ostali nešto niži –istakla je Miladinović.

Što se tiče pšenice, prognoza je da će se prinosi kretati od 3,5 do 4,5 tona, što je prema rečima stručnjaka, dugogodišnji prosek.

D.M.