Vakcinisano više od 12.500 Jagodinaca, revakcinisano više od 7000 pacijenata

|   Info
Neželjenih reakcija do sada nije bilo, a lekari savetuju da se svi i dalje pridržavaju mera koje je propisao Krizni štab. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona: 035/244-763, 035/244-762 i 035/815-05-19
Foto: TV Kopernikus

 

Prema poslednjim zvaničnim informacijama, više od 12.500 građana Jagodine primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je više od 7000 pacijenata revakcinisano. Građani mogu da biraju između četiri vakcine: kineske „Sinofarm“, ruske „Sputnjik V“, američke „Fajzer“ i britansko-švedske „Astra Zeneka“. One se mogu primiti na tri punkta: u Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Hali sportova „JASSA“.

Organizatori su istakli da imunizacija, od samog početka, protiče onako kako je planirano:

-Nema gužve, zadržavanja i redova. Uz dobru organizaciju Skupštine grada Jagodine, Doma zdravlja i Opšte bolnice, građani su veoma zadovoljni. Spiskove dobijamo od strane elektronske uprave, a isto tako zaposleni u Skupštini grada Jagodine obaveštavaju sve građane o terminu, tako da nema zabune. Svako ima svoj termin od pet do 10 minuta i svoju lokaciju za vakcinaciju. Do sada je svaki peti stanovnik Jagodine primio vakcinu. Inspekcijske kontrole su konstantno na terenu i do sada nije uočena nijedna nepravilnost. Građani Jagodine su vrlo savesni i disciplinovani, ali ne samo od ovih dana kada su nove mere stupile na snagu, već od početka pandemije –rekla je Marija Jovanović, pomoćnica gradonačelnika Jagodine.

Lekari su istakli da do sada nije bilo neželjenih reakcija kod pacijenata posle primljene vakcine, osim onih koje su uobičajene za bilo koju vakcinu:

-Očekivane neželjene reakcije su bol u delu ruke gde se primila vakcina, ali i malaksalost i pospanost. Ove reakcije javljaju se dan-dva posle vakcinacije i prolaze posle toliko vremena i to je ono na šta se pacijenti uglavnom žale. Što se tiče kineske „Sinofarm“ vakcine, to su uglavnom neki sporadični slučajevi, ali je veći broj takvih reakcija zabeležen kod onih koji su primili „Sputnjik V“ vakcinu. Svim građanima savetujemo da se pridržavaju propisanih mera pogotovo između prve i druge doze vakcine. Prva doza ne pruža apsolutno nikakvu zaštitu dok se ne uradi revakcina. Tek dve-tri nedelje posle druge doze delimično su zaštićeni i i dalje bi trebalo da se pridržavaju propisanih mera –rekla je dr Katarina Simić, lekar u jagodinskom Domu zdravlja.

Pacijenti su istakli da su zadovoljni organizacijom imunizacije u Jagodini, ljubaznošću medicinskog osoblja, ali su ujedno i istakli da se nadaju lepšim vremenima za čovečanstvo posle primljene vakcine. Svi koji žele da se vakcinišu, mogu se prijaviti preko portala elektronske uprave. Kada se prijave, putem SMS poruke, e-mail adrese i pozivom od strane Skupštine grada Jagodine, dobiće informaciju o svom terminu. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona: 035/244-763, 035/244-762 i 035/815-05-19.

D.M.