Vinova loza Tome Cvetkovića iz Glogovca: Jedan čokot dug 35 metara pun slatkog grožđa

|   Život
Toma ga neguje već sedam godina i rod nikada nije podbacio. Održavanje mu ne pada teško, a jedan od petoro unučadi Vuk pokazuje interesovanje da ga nasledi
Toma sa svojim grožđem: Foto TV Kopernikus

 

Tomislav Cvetković iz Glogovca kod Jagodine nekada je bio jedan od najuspešnijih poljoprivrednika u svom selu. Bavio se stočarstvom i obrađivanjem zemlje, a kako nam je rekao, grožđe iz njegovog vinograda bilo je najbolje u okolini. Danas, u svojoj 81. godini života, Toma neguje vinovu lozu u svom dvorištu, koja svojim rodom ukrašava spoljašnji izgled njegove kuće:

-Taj čokot, koji je od jedne loze, star je sedam godina i dug je 35 metara. Svake jeseni, stavim stajsko đubrivo na čokot, pa odozgo zemlju i tako drži toplotu i prehranjuje lozu. Zbog toga ovakvo grožđe ima –rekao je Tomislav.

Sa jedne strane kuće raste „hamburg“, a sa druge beogradska bela sorta. Oni koji su videli kakav je rod – impresionirani su, a oni koji su probali njegovo grožđe, kažu da je vrlo ukusno:

-Nije prskano nikakvim jakim hemikalijama, rubiganima, sve to može da se jede. Samo treba da se opere i grlo uopšte neće da vas boli. Dolaze žene, uzimaju za slatko. Ja to nikome nisam prodao nijedno zrno, niti ću da prodajem. Svako može da dođe da uzme –kaže on.

Toma je zadovoljan kako je rodilo ove godine i održavanje mu ne pada teško. Za ovih sedam godina, koliko neguje vinovu lozu u svom dvorištu, rod nije podbacio, te on ima razloga da bude zadovoljan. Kako kaže, u proseku jedan grozd težak je pola kilograma.

Grožđe koristi za svakodnevnu ishranu, a ponekad se od njega skuva i slatko. Za obimnije radove vremena nema, a Vuk, jedan od petoro unučadi, zadivljen je dedinom vinovom lozom i već pokazuje interesovanje da je nasledi, te i da upravo on nastavi sa njenim održavanjem.

D.M.