Vučić sa ambasadorima Danske, Angole i Ujedinjenog Kraljevstva

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditacije ambasadora Danske i Angole i razgovarao sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću predala je danas ambasadorka Kraljevine Danske Suzan Šajn, koja mu je prenela pozdrave danske kraljice Margarete Druge, prenela je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Uzvrativši pozdrave, predsednik Vučić je ambasadorki Šajn poželeo dobrodošlicu i uspeh njene diplomatske misije u Beogradu i rekao da ga raduje intenziviranje političkog dijaloga Srbije i Danske. "Srbija može mnogo da nauči od Danske, posebno u oblastima ključnim za evropske integracije", naveo je predsednik Vučić. On je tim povodom zahvalio Danskoj za kontinuiranu podršku Srbiji u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji i izrazio očekivanje da će za novu srpsku Vladu jedan od prioriteta da budu reforme sa ciljem ubrzanja evropskog puta.

Predsednik Vučić i ambasadorka Šajn su se saglasili da bi naš napredak ka EU, uz postojeće dobre ekonomske pokazatelje, doprineo većem interesovanju kompanija iz Danske da ulažu u Srbiji. Ambasadorka Šajn je rekla da je njen cilj da dovede više danskih kompanija na srpsko tržište, naglasivši da one sve više sele proizvodnju sa dalekih tržišta u Evropu, a Srbija nudi odlične uslove za poslovanje. Predsednik Vučić je rekao da bi dolazak više danskih kompanija mnogo značio za srpsku ekonomiju, posebno za razvoj preduzetničkog duha i radne etike.

Predsednik Vučić i ambasadorka Šajn su razgovarali i o situaciji u regionu, kao i o globalnim izazovima, koje je nametnula pandemija korona virusa, posebno za svetsku ekonomiju.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Republike Angole Alsina duš Prezereša Izate Fransiška da Konseisaoa i poželeo mu dobrodošlicu i uspeh u radu.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da, kroz saradnju sa ambasadorom da Konseisaom, doprinosi unapređenju odnosa dveju zemalja. On je podsetio da su diplomatski odnosi Beograda i Luande uspostavljeni pre četrdeset pet godina i da se obe zemlje poštuju i neguju tradicionalno prijateljstvo iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih.

Predsednik Vučić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije jačanje saradnje sa Komisijom Afričke unije.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora da Konseisaoa da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje za stavove Srbije, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje. On je dodao da će Srbija na isti način podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Angole.

Ambasador da Konseisao je rekao da je jedan od prioriteta njegove diplomatske misije u Srbiji da poveća ekonomsku saradnju dveju zemalja i zainteresuje srpske investitore za ulaganja u Angoli.

Predsednik Vučić je podsetio da je, kao ministar odbrane, posetio Angolu 2013. godine i da se tada uverio da ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede i građevinarstva, kao i za vojno-tehničku saradnju. S tim u vezi je rekao da treba preduzeti korake za formiranje Mešovitog komiteta za saradnju, kao i za širenje ugovorne regulative.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda Srbije i Angole. Predsednik Vučić je zamolio angolskog ambasadora da prenese poziv predsedniku Lorensu da poseti našu zemlju.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šan Makleod, koju je obavestio o razgovorima u Vašingtonu i toku dijaloga u Briselu, kao i o narednim koracima usmerenim ka daljem razvoju zemlje i regiona. Razgovaralo se i o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i Velike Britanije dodatno unapredi, kao i o drugim važnim pitanjima iz oblasti regionalne i međunarodne politike, uz poseban naglasak na dalje razvijanje bilateralnih i trgovinskih veza između dve zemlje.

Predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou, a posebno ekonomske saradnje između Srbije i Velike Britanije. Takođe je izrazio uverenje da će se trgovinska razmena između dve zemlje povećati, budući da je prema svim izveštajima i ocenama relevantnih međunarodnih finansijskih institucija Srbija među vodećim državama koje su uspele da obezbede izuzetnu investicionu klimu i pravnu sigurnost za strane ulagače.
 
„Srbija je pokazala da je zemlja sa stabilnim finansijskim sistemom, snažnom ekonomijom i ozbiljnim projektima koji na najbolji način povezuju sve zemlje regiona, uz čvrsto usmerenje ka poboljšanju kvaliteta života građana“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je i u tom smislu saradnja sa Velikom Britanijom, posebno u kontekstu povećanja broja investicija, od izuuzetnog značaja za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkana.
 
Ambasadorka Makleod je izrazila interesovanje za rezultate sastanaka u Vašingtonu i Briselu, kao i inicijative Srbije usmerene ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu.
 
Ona je dodala da je uverena da postoji prostor za povećanje britanskih investicija u Srbiji, kao i bilateralne trgovinske saradnje, pogotovo imajući u vidu da je program Britanske vlade (UK Export Finance) namenjen podršci infrastrukturnim projektima u Srbiji – udvostručen i iznosi 4 milijarde funti.

Predsednik Vučić je još jednom istakao svoju posvećenost politici mira i saradnje u regionu i izrazio zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu što učešćem u Berlinskom procesu podržava razvoj Zapadnog Balkana. On je takođe zahvalio na tome što Velika Britanija, bez obzira na izbor da napusti Evropsku uniju, podržava ulazak Srbije u EU i nastavak neophodnih reformi na evropskom putu.
 
Dvoje sagovornika su se saglasili da dve zemlje imaju još mnogo mogućnosti za unapređenje svih vidova saradnje.