Zaštita zasada vinove loze: Obaviti tretmane protiv infekcija

|   Info
„Njih treba vršiti tokom cele vegetacije i poželjno je koristiti preparate koji nisu ranije korišćeni“ navode iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Relativno visoke temperature i česte padavine pogodne su za stvaranje plamenjače vinove loze. Iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini savetuju da treba obaviti tretmane kako protiv plamenjače, tako i protiv pepelnice, sive i crne truleži:

-To je patogen koji se uglavnom javlja svake godine i koji pravi velike štete, naročito u fazi zrenja. Potrebno je obaviti preventivne tretmane u toku cele vegetacije da bi sprečili pojavu ove bolesti. Što se plamenjače vinove loze tiče, potrebno je obaviti tretmane nekim od sistematičnih fungicida kao što su ridomil, mikal fleš i alijansa. Protiv pepelnice treba primeniti neki od preparata poput topasa, tilt, bumbera, postalona ili nekog kristala. Bitno je da se koriste preparati koji nisu ranije korišćeni. Proizvođači treba da izvrše zamenu preparata, da ne koriste svaki put isti preparat –rekla je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Iz službe napominju da sada ima dosta preparata sa istim aktivnim materijama, a koji su različitih naziva. Preparati koji se mogu koristiti  protiv sive truleži su kantus, teldor i dional. Napomenuto je i da su prisutne larve cikade skafidis titanus, ali kako ih još uvek nema u velikoj brojnosti, tretmane protiv njih još uvek nije potrebno raditi.

D.M.