Završena 53. okružna smotra recitatora "Pesniče naroda mog": Teodor, Iva i Anđela se spremaju za Valjevo

|   Info
Oni će tamo nastupiti na republičkoj manifestaciji. Takmičari koji su osvojili prva tri mesta u sve tri kategorije nagrađeni su knjigama, a pokrovitelj događaja je Skupština grada Jagodine
Iva Stjepić: Foto TV Kopernikus

 

Okružna smotra recitatora „Pesniče naroda mog“, 53. po redu, održana je protekle srede u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Nastupio je veliki broj mladih ljudi različitih uzrasta iz šest opština ovog kraja Srbije. U kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, prvo mesto pripalo je Teodoru Stamenkovskom, učeniku trećeg razreda Osnovne škole „Rada Miljković“ u Jagodini. Na drugom mestu našao se Lazar Milosavljević, učenik drugog razreda Osnovne škole „Branko Krsmanović“ u Donjoj Mutnici, dok je na trećem mestu završila Vera Ljubisavljević, učenica drugog razreda Osnovne škole „Momčilo Popović Ozren“ u Paraćinu.

Kada se radi o učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola, najbolja je bila Iva Stjepić, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Despot Stefan Visoki“ u Despotovcu. Na drugom mestu našla se Lana Savić, učenica sedmog razreda Osnovne škole „13. oktobar“ u Ćupriji. Tara Ćosić, učenica šestog razreda Osnovne škole „Despot Stefan Visoki“ u Despotovcu.

Nastupili su i srednjoškolci. Anđeli Janković, učenici drugog razreda paraćinske Gimnazije pripalo je prvo mesto, dok je Vanji Najdanović, učenici trećeg razreda iste škole pripala druga pozicija. Na trećem mestu našao se Vuk Petrović, učenik drugog razreda Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ u Jagodini.

Tročlani žiri činili su: dramski umetnica i član ansamla Narodnog pozorišta u Kikindi Mina Stojković,  dramski umetnik i član ansambla Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu Milić Jovanović, kao i prosvetni savetnik Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Školske uprave u Jagodini Aleksandra Stevanović. Oni nisu imali nimalo lak zadatak, jer je od velikog broja talentovanih mladih recitatora trebalo izabrati najbolje, one koji su ispunili sve propozicije, a to su: dikcija, akcentuacija, izražavanje emotivno-misaonog sadržaja, kao i to da pesma bude primerena uzrastu takmičara.

-Meni je jako drago i čast mi je što sam pozvana da budem član žirija, upravo zato što treba podržati škole u ideji i nameri da neguju lepu reč i kazivanje stihova. Vidi se da je uložen trud, da su učitelji, nastavnici i profesori radili sa učenicima. Nadam se da će iz godine u godinu da budu sve bolji i da ćemo nastaviti da svi zajedno podržavamo ovo takmičenje upravo zbog negovanja srpskog jezika i lepog kazivanja stihova –rekla je Aleksandra Stevanović, inače i nekadašnji učesnik na ovom takmičenju.

Iz organizacije su istakli da je negovanje kulture govora veoma važno, kao i to da su manifestacije poput ovih jako bitne za njen razvoj kod mladih.

-Mogu da kažem da je ova smotra pokazala i opravdala koliko su nam važni i dragoceni ovakvi susreti, ali i koliko je bitna ta tradicija i kontinuitet delovanja na tom polju. Deci je, ali i prosvetnim radnicima, njihovim mentorima, to važno i svi su bili srećni što su mogli da osete tu neku interakciju sa kolegama i publikom posle dvogodišnje pauze. Velika je sreća i razumevanje što imamo pomoć i podršku grada. Nikada dovoljno da to istaknemo. Prate nas gotovo dve decenije. Trudimo se da uvek lepo dočekamo goste, da im pripremimo lepe nagrade u vidu publikacija. Mislim da sa lepim utiscima odu iz ovog grada. To je nama kao domaćinima jako važno –rekla je Marija Vulić, urednica likovnog i obrazovno-vaspitnog programa u Centru za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Takmičari koji su osvojili prva mesta u sve tri kategorije nastupiće na republičkom takmičenju koje će biti održano sredinom maja u Valjevu. 

D.M.