Završena radionica UG "Đurđevdan" iz Paraćina

|   Info
Učestvovalo je više od čedreset učenika različitih uzrasta. Obrađivani su kako školski predmeti, tako i druge vannastavne teme. Projekat je izvršen preko konkursa kompanije „CRH“ koja im je pružila finansijsku podršku, dok im je Crveni krst ustupio prostorije za rad
Foto: TV Kopernikus

 

Udruženje građana „Đurđevdan“ iz Paraćina održalo je završnu radionicu svog projekta „Obrazovanjem do jednakosti“ za osnovce proteklog petka u prostorijama paraćinskog Crvenog krsta.

Radionica je sprovedena u okviru konkursa „Partnerstvo za budućnost“ kompanije „CRH“, koja je i finansirala realizaciju ovog projekta Udruženja građana „Đurđevdan“. Kroz 15 radionica prošlo je više od 40 učenika različitih uzrasta, od prvog od osmog razreda. Na njima su, tokom tri meseca trajanja, obrađivani školski predmeti, ali i druge vannastavne teme. Živadinka Đorđević, potpredsednica Udruženja građana „Đurđevdan“, istakla je da je zadovoljna kako je protekao ceo projekat:

-Naš prioritet je da izvedemo decu na pravi put. Ovako ih socijalizujemo za dalju budućnost. Govorili smo im o diskriminaciji, ponašanju, socijalizaciji i drugim temama. Imali smo i radionice sa roditeljima. Svi oni su uvideli da im je ovo od velike pomoći i rado su se odazivali svakom dolasku. Saradnja sa kompanijom „CRH“ je izuzetna. Zahvaljujem im se ovom prilikom što su nam finansijski pomogli. Takođe, zahvaljujem se i „Crvenom krstu“ koji na je ustupio prostorije i ponešto od pribora za decu. Deca drugu vrstu pomoći nemaju i nemaju uslove da im kod kuće neko pomaže. Ove godine smo postigli veći uspeh nego prethodne –rekla je Đorđević.

Tokom ovog tromesečnog projekta, predavač je bio Aleksandar Nedeljković. On je takođe istakao da je zadovoljan kako su deca savladala određene školske predmete:

-Ove godine smo imali neuporedivo bolju grupu dece od prošlogodišnje, s tim što ih je zbog korone ove godine bilo manje u grupi.  Kada smo radili indikatore, uvideli smo da se sa manjim grupama postižu bolji rezultati. Dobili smo vrlo pozitivne reakcije od njihovih učitelja i nastavnika koji su rekli da su im ove radionice veoma značile i da je ovaj način za njih bio pravi kako bi savladali osnovne računske operacije. Takođe, značilo je i starijim učenicima kojima su neke matematičke operacije u određenom trenutku predstavljale problem. Potrudili smo se da roditeljima skrenemo pažnju na važnost obrazovnog procesa i na kompletnu podršku porodici. Na maksimalan način smo se potrudili da deci, u saradnji sa Školskom upravom i partnerima na projektu, objasnimo sve ono što im je nejasno, kako bi kasnije bili vrlo dobri ili odlični učenici –rekao je Nedeljković.

Iz Udruženja su istakli da se nadaju da će u budućnosti biti još projekata koje će moći da realizuju, a sve sa ciljem da unaprede pripadnike romske populacije u svakom pogledu.

D.M.