Završeni 50. "Dani komedije" u Jagodini: Trijumf "Ćelave pevačice", publika izglasala "Boru Šnajdera"

|   Info
Glumica Olga Odanović osvojila „Zlatnog ćurana“ za životno delo, koga je posvetila Jagošu Markoviću. Organizator je Kulturni centar, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture i grad Jagodina
Sari Simović uručeno priznanje za najbolju mladu glumicu: Foto TV Kopernikus

 

Dodelom nagrada najboljima, protekle srede, 27. marta, na Svetski dan pozorišta, u sali Kulturnog centra u Jagodini, završen je 50. festival „Dani komedije“.

Predstava „Ćelava pevačica“ Centra za kulturu iz Tivta proglašena je najboljom od strane stručnog žirija koji su činili: Svetislav Bule Goncić, glumac i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Željko Jovanović, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama i rediteljka Đurđa Tešić. Publika je nagradu za najsmešniju predstavu ovogodišnjeg festivala, zahvaljujući svojim glasovima, dodelila predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ Narodnog pozorišta iz Beograda, koja je ponela ocenu 4,81.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su Nenadu Jezdiću, za ulogu Bore Šnajdera u predstavi “Razvojni put Bore Šnajdera”, Minji Peković za svoje izvođenje u autorskoj monodrami “Bravo za klovna” i Olgi Odanović, za ulogu gospođe Borio u predstavi “Ćelava pevačica”. Ona je osvojila i prestižnog “Zlatnog ćurana” za životno delo, nagradu koju je posvetila nedavno preminulom reditelju Jagošu Markoviću.

Nagrade za najbolje mlade glumce osvojili su Sara Simović i Milan Kolak za svoje uloge u predstavi „Ljubinko i Desanka“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Jagošu Markoviću posthumno je pripala nagrada za najbolju režiju, u ovom slučaju “Ćelave pevačice”, dok je najboljim epizodistom proglašen Branimir Popović, za ulogu Kapoa pompijerija u ovoj predstavi. Nagradu za scenografiju koja je radila u predstavama “Ćelava pevačica” i “Ljubinko i Desanka” dobila je Marija Kalabić. Priznanje u domenu kostimografije pripalo je Mariji Marković Milojev, za kostime koje su glumci nosili u “Ćelavoj pevačici”. Robert Pešut Manjifiko i Aleksandar Pešut dobili su specijalnu nagradu za muziku, koja je, u njihovom slučaju, izvedena u predstavi „Radovan treći“ Narodnog pozorišta iz Sombora.

U čast nagrađenih, završne večeri, posle dodele nagrada, izvedena je predstava „Dečije povrede“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u kojoj igraju VukKostić i Sloboda Mićalović

Pokrovitelji festivala “Dani komedije” su Ministarstvo kulture i grad Jagodina.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar