Života Starčević, načelnik Školske uprave Pomoravskog okruga: Spremni smo dočekali novu školsku godinu

|   Info
U prvi razred osnovnih škola krenulo je 1650 đaka prvaka, dok je u prvi razred srednjih škola krenulo 1750 učenika. Preduzete su sve mere bezbednosti: kako za učenike, tako i za zaposlene u obrazovnim ustanovama.
Života Starčević, načelnik Školske uprave Pomoravskog okruga: Foto TV Kopernikus

 

U novu školsku 2020/2021. godinu u Pomoravskom okrugu krenulo je 1650 đaka prvaka, od kojih je 670 iz Jagodine. Kada su ostali gradovi Pomoravlja u pitanju, brojka se slična kao i prethodnih godina. Kada su srednje škole u pitanju, ove godine u prvi razred krenulo je 1750 srednjoškolaca i prema rečima nadležnih u Školskoj upravi – sva mesta su popunjena. Nova školska godina krenula je u jeku pandemije korona virusa, ali načelnik Školske uprave Pomoravskog okruga Života Starčević istakao je da su sve obrazovne ustanove spremne za novi  početak:

-Celokupna epidemiološka sitacija naložila je neke specifičnosti vezane za početak nove školske godine. Ipak, sve osnovne i srednje škole na nivou Pomoravskog okruga, u saradnji sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Školskom upravom u Jagodini, napravile su veliki posao i krenulo se sa radom u posebnim uslovima. Oko 23 hiljade učenika pohađa osnovne i srednje škole ove godine, a oko 3500 njih je zaposleno u njima. Primenjuju se sve propisane epidemiološke mere i u saradnji sa lokalnim samoupravama, obezbeđena su sva zaštitna sredstva. Škole imaju dovoljno sredstava za higijenu i dezinfekciju. Ministarstvo je poslalo neke vizire za decu koja iz opravdanih zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske. Inače, sve škole su dobro upoznate sa potrebnim merama za prilagođavanje nastave ovoj epidemiološkoj situaciji –rekao je Starčević.

Roditelji su ove godine imali mogućnost da se izjasne da li njihova deca žele da pohađaju nastavu u školskim klupama ili od kuće, putem interneta:

-Čak 97 procenata roditelja u Pomoravskom okrugu se izjasnilo da žele da im deca pohađaju nastavu u školskim klupama. Njih tri odsto se izjasnilo da želi nastavu putem interneta za svoju decu. Škole su se opredeljivale za jedan od predloženih modela. Što se tiče osnovnih škola u nižem ciklusu, od prvog do četvrtog razreda, sve škole će raditi onako kako je propisano, po osnovnom modelu. U višem ciklusu obrazovanja, od petog do osmog razreda, radiće se po osnovnom ili kombinovanom modelu. Kada su srednje škole u pitanju, radiće se po kombinovanom modelu. To je nešto za šta su se škole opredelile pre svega vodeći računa o svojim mogućnostima da deci obezbede bezbedno pohađanje nastave –istakao je Starčević.

Pred početak svake školske godine, organizuju se roditeljski sastanci i susreti učenika, đaka prvaka i učitelja, ali zbog trenutne epidemiološke situacije, svaka škola je ovaj događaj organizovala u skladu sa svojim mogućnostima.

D.M.