Književni prvenac Vukašina Blagojevića (10) iz Jagodine "Lija iz šešira": Sve i svašta što može mašta

|   Info
Piše i čita od svoje treće godine. Voli da čita knjige, a tokom promocije „Lije iz šešira“, drugari su, pred brojnom publikom, recitovali njegove pesme
Vukašin Blagojević: Foto TV Kopernikus

 

Vukašin Blagojević, učenik trećeg razreda Osnovne škole „Goran Ostojić“ u Jagodini, promovisao je nedavno u sali ove obrazovne ustanove svoj književni prvenac pod nazivom „Lija iz šešira“.

Vukašin čita i piše od svoje treće godine. U svojoj kućnoj biblioteci ima oko 400 knjiga, a raste uz sadržaj edukativnih časopisa i dela velikana srpske poezije poput Jovana Jovanovića Zmaja, Ljubivoja Ršumovića i drugih. Usledile su i prve pesme i učešća na literarnim konkursima, te je u njegovom slučaju, objavljivanje zbirke poezije bio prirodan sled događaja.

-Imao sam nekoliko predloga za naziv knjige i taj mi se posebno svideo. Lija iz šešira može se pronaći u pesmi “Uvrnuti vašar” koja se nalazi u ovoj knjizi. U njoj možete pročitati sve i svašta što može mašta. Ima različitih tema poput škole, šala, drugarstva… Najviše me inspirišu zabavni događaji. Nemam omiljenu pesmu. Uvek mi je omiljena ona koja je poslednja napisana i svaka pesma je bolja od druge –rekao je mladi Vukašin.

U vremenu napretka tehnologije i kratkih sadržaja na društvenim mrežama, deca se ne opredeljuju baš tako često za knjigu kao vid zabave. Ipak, to sa Vukašinom nije slučaj, jer ovaj talentovani dečak u njima uživa, a kada proradi inspiracija, pesma nastane i za pola sata.

-Dobro je da se čitaju knjige jer onda deca bistre mozak i imaju veću maštu. Ja najviše volim da čitam smešne knjige u kojima se radi o dečacima mog uzrasta. Kada je učiteljica pitala na času srpskog jezika da li znamo nekog ko će da postane slavna ličnost, moja drugarica je rekla da ću to biti ja, zato što veruje da ću postići nešto, kao što sam sad postigao –rekao je on.

Pored drugara, u svom stvaralaštvu od samog početka, ima veliku podršku roditelja i vaspitačice. Njegova sadašnja učiteljica takođe je vrlo brzo prepoznala njegov dar i samo ga bodri da nastavi pravcem kojim je krenuo.

-Vukašin je jedan divan dečak, spontan i pun emocija koje zna da pokaže u svakom trenutku. On voli život i drugare. Sve što se dešava on pretoči u stihove koji nama ulepšavaju časove. Čast je imati ga kao učenika i ovako divne drugare koji to znaju da cene –rekla je njegova učiteljica Biljana Rajković.

Promocija Vukašinovog prvenca izazvala je veliko interesovanje javnosti, koja je salu njegove Osnovne škole ispunila do poslednjeg mesta. Prisutni su imali priliku da uživaju u recitovanju stihova mladog autora i prigodnom programu, koji je nagrađen burnim aplauzima, a s obzirom na to da se promocija dogodila na njegov 10. rođendan, drugari su ga iznenadili pesmom i balonima. Vukašin i dalje neuomorno piše, a ako je suditi po njegovom talentu i trudu koji ulaže, pred ovim dečakom je svetla budućnost u svetu književnosti.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar