Ansambl "Renesans" nastupio u Jagodini: Srednjovekovna muzička bajka

|   Info
Koncert, koji je bio besplatan za sve posetioce, organizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture, a publika je svako izvođenje nagradila burnim aplauzima
Foto: TV Kopernikus

 

Anasambl „Renesans“ održao je u svom punom sastavu koncert protekle srede u sali Kulturnog centra u Jagodini.

Radi se o muzičkom sastavu osnovanom 1969. godine, a koji izvodi muziku srednjeg veka, renesanse i baroka, kao i tradicionalnu muziku stare Srbije. Ansambl muziku izvodi na instrumentima koji su izrađeni prema originalima iz vremena koje predstavljaju kroz svoj muzički izraz. Za publiku u Jagodini priredili su repertoar pod nazivom „Od Stefana Nemanje do knjaza Miloša“.

-Ono što je jako važno je to da se ta stara muzika ne prikazuje kao muzejska vrednost i sa neke akademske visine, već da se njoj da duh današnjeg vremena i da joj se vrati duh vremena koji je nekada imala, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je tada muzika mogla da se čuje samo uživo. Trudimo se da naši koncerti budu jedinstveni, da u tom trenutku ljudi koji uđu u salu budu sa nama kao u nekoj vremenskoj kapsuli, da tada zaboravimo sve ono što se događa oko nas i da uputimo sva naša osećanja i duhovnost zvucima koji predstavljaju neverovatnu vrednost. Nijedan filozof na svetu ne može tako lepo i jednostavno da kaže ono što je naš narod govorio kroz te pesme. To je naša dragocenost, to nas drži i trudimo se da idemo po onoj našoj ustaljenoj floskuli da nije sramota pevati tuđe pesme, već je sramota zaboraviti svoje. „Renesans“ upravo teži ka tome da ne zaboravimo ništa svoje, a oko nas se stvari menjaju. Naravno, na to ne možemo ni uticati ni to promeniti –rekao je Ljubomir Dimitrijević, član Ansambla „Renesans“.

Iz ansambla sa ponosom ističu da nijedna godina tokom ovih pola veka postojanja i rada nije prošla bez koncerata ili njima svojstvenih aktivnosti, te su do sada imali preko 4000 nastupa kako u Srbiji, tako i širom sveta. Reakcije su uvek bile pozitivne, a na sceni daju sve od sebe, sa istim žarom, kao na samom početku karijere.

-Taj neponovljivi susret uživo sa publikom predstavlja takav adrenalin i motivaciju, da se mi jednostavno naježimo. Kada krene koncert, onda smo na nekoj drugoj planeti. To je ta ljubav, entuzijazam, volja, jedna pasioniranost i jedna reč koja je danas pomalo zaboravljena, a to je posvećenost. Kada je čovek posvećen nečemu i kada krene prema tome, videćete kako dobija snagu. Tada prepreka nije prepreka, već samo neka blaga uzvišica koju treba preskočiti –rekao je on.

Ovo nije bio prvi koncert Ansambla „Renesans“ u Jagodini, a kako kažu, iz ovog grada, nose lepe utiske.

-Jagodina ima odnegovanu publiku. To je jedan kulturni centar. To nije tek tako da neko naiđe sporadično, već se stalno nešto dešava u Jagodini. U poslednje vreme zaista ima puno aktivnosti, gotovo svakodnevno. Jagodina zaslužuje jedno veliko poštovanje i traži od svakog ko dođe ovde veliku odgovornost i pre svega da da sve od sebe –naglasio je Dimitrijević.

Koncert u Jagodini, koji je bio besplatan za sve posetioce, organizovan je u saradnji sa Ministarstvom kulture, a publika je svako izvođenje renomiranog sastava pozdravila burnim aplauzima.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar