Brnabić: Poseta crnogorskog premijera je izuzetno važna

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu izuzetno važna, jer svi žele da se resetuju odnosi između dve države i da se uđe u eru najboljih mogućih odnosa.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Nemamo bliže zemlje od Crne Gore, kao što i vi kažete da nema Crnoj Gori nikog bližeg od Srbije, ni politički, ni ekonomski, rekla je Brnabić, ukazujući da su se proteklih godina "nakupila" otvorena pitanja.

Mi, ovde u Srbiji, smo otvoreni da rešavamo otvorena pitanja i da unapređujemo ukupne odnose, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abazovićem.

Odgovarajući na pitanje o imenovanju ambasadora dve države u Beogradu i Podgorici, Brnabić je rekla da ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome je to ustavna obaveza, s velikim nestrpljenjem očekuju novog ambasadora Crne Gore.

To je stvar koja se lako reši, jer smo mi povukli svoju recipročnu odluku kojom je ambasador Crne Gore proglašen personom non grata, posle takve odluke prema našem ambasadoru Vladimiru Božoviću, i to na izričit zahtev Vučića, podsetila je ona.

Brnabić je rekla da veruje da će se pitanje ambasadora rešiti uskoro, a istakla je da je prvi put od Abazovića čula o problemu zadržavanja crnogorskih poslanika na granicama Srbije.

Skrenio mi je pažnju na to, pogledaću, odgovorila je.

Brnabić je, na pitanje čime je nekadašnji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović zadužio Srbiju pa ga ne izručuje Podgorici, rekla da se nadležni organi i institucije bave tim pitanjem i poručila da će "uskoro dobiti taj odgovor".

Ona je ukazala da 12 godina između dve zemlje ne postoji platni promet, već se on odvija preko posredničkih stranih banaka, što poskupljuje usluge.

Najavila je da će sa ministrom finansija Sinišom Malim i Narodnom bankom već popodne pokrenuti rešavanje tog pitanje.

Dok mi imamo hrane, imaće je i naši prijateji i partneri u regionu, rekla je Brnabić, aludirajući na globalnu krizu posle rata u Ukrajinu.

Sa naše strane smo krenuli da planiramo i gradimo deo autoputa od Požege do Boljara i to će biti jedna od najskupljih deonica, ali smo namerni da to završimo i najkraćem mogućom roku i infrastrukturno se povežemo sa Crnom Gorom, najavila je Brnabić.

Brnabić je zahvalila Abazoviću što je "čistog srca" pristupio tome da vidi koje su koristi inicijative Otvoreni Balkan, uz molbu da joj se pridruži, jer će u turbulentim vremenima doprineti većoj bezbednosti i povezanosti zemalja regiona.

Govoreći o hidroelektrani Buk Bijela, Brnabić je navela da je u ovakvom trenutku energetika pitanje "broj jedan" i sve što  se može zajedno izgraditi da se dobije dodatna energija je "zlata je vredno".

Političke razmirice ne smeju tome da stanu na put i ako smo odgovorni političari te stvari moramo da rešimo, rekla je Brnabić i istakla da su i Abazović i ona "vrlo pragmatični".

Brnabić je kazala da prihvata poziv da poseti Podgoricu, ali videće da li to ima smisla jer je u tehničkom mandatu kao premijerka, ili će to biti novi premijer.

Možda ću i ja biti novi premijer, ali mnogo sreće i tom novom, odgovorila je na pitanje da li će možda ona ostati na funkciji.

Brnabić je naglasila i da nije istina da nije rešeno nijedno pitanje, kako su to mediji komentarisali postavljajući pitanja o imenovanju ambasadora ili Maroviću.

Evo, Nedimović je elegantniji nego ikada, rekla je Brnabić, aludirajući na novembarsku posetu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića kojeg je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dočekao na aerodromu u farmerkama, zbog čega se ona kasnije izvinjavala.