Društvo sudija Srbije pozdravilo promene Ustava

|   Info
Društvo sudija Srbije pozdravilo je danas promene Ustava koje su građani potvrdili na referendumu, jer su time omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa, navodi se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije ocenjuje da je ovaj važan, prvi korak podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Važno je da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja.

U tim procesima Društvo sudija Srbije će, kao i u prethodnom periodu, dati svoj doprinos, ostajući privrženo nezavisnosti sudstva i vraćanju poverenja građana u sudstvo, navodi se u saopštenju.