"Đurino veče" u Jagodini: Sećanje na svestranog umetnika nije izbledelo

|   Info
Tom prilikom, prikazan je dokumentarni film „Tragovima Đure Jakšića“, čiji je autor Miodrag Jakšić, a dodeljene su i „Đurine gramate“, najviša priznanja ove ustanove kulture
Foto: TV Kopernikus

 

Veče posvećeno Đuri Jakšiću, našem najpoznatijem predstavniku romantizma, pesniku, slikaru, učitelju i dramskom piscu, održano je proteklog četvrtka u prostorijama jagodinskog Književnog kluba, koji već 67 godina nosi njegovo ime.

Ovaj umetnik rođen je 1832. godine u Srpskoj Crnji, a ove godine navršava se 190 godina od njegovog rođenja. Na tradicionalnoj „Đurinoj večeri“, tom prilikom, prikazan je dokumentarni film Miodraga Jakšića koji nosi naziv „Tragovima Đure Jakšića“. Iz kluba su istakli da je ovaj svestrani umetnik ostavio neizbrisiv trag u svim oblastima kojima se bavio.

-On je bio takav buntovnik, jedan izuzetan čovek i ondašnji učitelj crtanja. Izuzetno sam srećna što je dve godine radio u našoj gimnaziji. Postoji i kuća koja je sačuvana i koja je relativno skoro renovirana. Jako mi znači što je Đura Jakšić svoja najbolja dela napisao baš dok je živeo u našoj Jagodini. Ove je nastao i „Komadić švajcarskog sira“. Đura Jakšić je ovde napisao i mnoge anegdote. Kada bi se sakupio taj arhivski materijal, možda bi i mogao da se objavi u nekoj biografiji, što je nama u planu i programu kada budemo obeležavali 70 godina Književnog kluba. Imao je izuzetnu umetničku nadarenost za sve one jade, bole i patnje kroz koje je prolazio. To je između ostalog pretočio u svoje pesme. Jedna od njegovih najjačih rodoljubivih pesama je „Otadžbina“. Imao je i tu svoju prosvetiteljsku ulogu, a ta njegova osećajnost je došla do izražaja i kroz njegove nezaboravne slike –rekla je prof. Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Jagodinski književni klub, od 2000., svake godine dodeljuje svoje najviše priznanje, „Đurinu gramatu“. Ove godine, laureati su dvojica istaknutih književnika iz Pomoravskog okruga. To su: Zdravko Sretenović, predsednik Književnog kluba „Dušan M. Dačić“ u Bagrdanu i Živorad Miletić, predsednik Književnog kluba „Dušan Matić“ u Ćupriji.

„JAGODINA NEKADA I SADA“

Književni klub „Đura Jakšić“ u decembru mesecu, u svojim prostorijama, počeće sa sprovođenjem novog projekta pod nazivom „Jagodina nekada i sada“. Istoričar prof. Ninoslav Stanojlović, mr Dejan Tanić i stariji žitelji našeg grada, tom prilikom govoriće o staroj Jagodini, znamenitim Jagodincima i Jagodinkama, njenim građevinama, lokalima i ustanovama, a prikazivaće se i filmovi i slajdovi sa slikama i istorijskim podacima.
D.M.