Izložba radova Mateje Milojevića u Jagodini: Dela koja ostavljaju bez teksta

|   Život
Crta po nekoliko sati uz pomoć grafičke table i računara. Radovi su inspirisani situacijama iz ličnog života, a talentovani mladić planira da usavršava svoje znanje na Fakultetu dramskih umetnosti, kao i da jednog dana objavi svoj strip
Foto: TV Kopernikus

 

Da bi nastalo jedno delo mladog Mateje Milojevića iz Jagodine nisu potrebni papiri, tempere i drugi materijal koji likovni umetnici uglavnom koriste. Sfera u kojoj se on posebno ističe zahteva olovku i grafičku tablu, a uz par sati posvećenog rada i puno mašte, nastaju dela digitalne umetnosti pred kojima, u Matejinom slučaju, niko do sada nije ostao ravnodušan. 

-Ovom vrstom umetnosti se bavim skoro pet godina. Crtam od detinjstva i nisam prestao sa tim, a kada su roditelji videli da imam talenat, oni su me podržali tako da nikada nisam ni prestao sa crtanjem. Otvorim program, imam grafičku tablu i crtam, otprilike tri sata postavljam linije bez nekog većeg planiranja. Na kraju ispadne lepo, a ukoliko ispadne ružno, radim ispočetka –rekao je mladi umetnik.

Publika je tokom otvaranja izložbe u holu Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Jagodini, koju uskoro završava, protekle subote imala priliku da na panoima vidi različite motive. Njegovi radovi inspirisani su događajima iz ličnog života, te stoga izložba i nosi naziv „Siluete iskustava“.

-Imamo prolaznost ljudskog života, prirodu optimizma, strah od izolazcije, emotivnu distancu od ljudi koji su nam najbliži i dosta drugih stvari koje su predstavljene. Ideja svakog rada je da na neki najjasniji način, kroz jednu sliku, vizuelno prikažem konflikt mnogih različitih likova koje sam ja napravio. Glavni privlačni faktor kod svih ovih crteža je način na koji ja to vizuelno prikazujem –rekao je on.

Časovi likovne kulture dosta su mu pomogli da usavrši svoj talenat, a čak je i profesorka bila prijatno iznenađena kada je prvi put videla njegove radove.

-On je imao nekih 14-15 godina kada je imao za zadatak da uradi nešto. On je meni to doneo u digitalnom obliku, ne crtež kao takav. Onda sam shvatila da imam posla sa posebnim detetom. Jedino u čemu sam ga bodrila jeste to da bude član likovne sekcije. On je radio i sve plakate za sve izložbe koje su bile ovde  u školi. Njegov talenat je jedinstven, a on je stvarno budući veliki umetnik i ja očekujem da se njegovo ime stvarno čuje u svetu umetnosti –rekla je Jasmina Šumar, profesorka likovne kulture u EGŠ „Nikola Tesla“ u Jagodini.

Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti, a dodatno je oplemenjena nastupom mladog jagodinskog rok benda „No rest“. Svoj talenat, mladi umetnik želi da usavršava na Fakultetu dramskih umetnosti, gde bi učio o vizuelnim efektima, animaciji i gejm artu, a jedna od njegovih velikih želja jeste da objavi i svoj strip.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar