Jagodina spremna za nove investicije

|   Info
“Jagodina je primer dobre prakse kada je ideja o dovođenju stranih i domaćih investitora u pitanju. Ovaj projekat smo započeli pre 14 godina, i punom parom nastavljamo dalje”, rekao je gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.
Foto: Kopernikus televizija

Jagodinska lokalna samouprava  pre skoro deceniju i po predvođena, tada gradonačelnikom, a sada predsednikom Skupštine grada, Draganom Markovićem Palmom, zaključila je da bez razvoja ekonomije i novih radnih mesta, nema napretka i boljeg života, rekao je Ratko Stevanović, gradonačelnik Jagodine  u ekskluzivnom intervjuu za Kopernikus televiziju Jagodina.
-U tom cilju, prva mera koju smo preduzeli bilo je otvaranje nove industrijske zone. Ona je urađena, opremljena saobraćajnicama, svim energentima-gasom, vodom, strujom, a što je najbitnije, vodili smo računa da bude u blizini auto puta E75, u okviru Koridora 10. Kasnije smo dokupili zemlju za još jednu industrijsku zonu, videći da ima zahteva investitora, čime su stvoreni uslovi da se oni dovedu u naš grad i ovde krenu sa proizvodnjom, objašnjava Stevanović.

 

PUT KA INVESTITORIMA
-Trebalo je te ljude ubediti da smo mi najbolji, da ovde imaju najadekvatnije uslove. Izabrali smo jedinstven način za to. Krenuli smo ka investitorima. Formirane su privredno-političke delegacije koje su obilazile Italiju, Autriju, Rusiju, Nemačku, Francusku  i tamo razgovarale sa privrednicima tih zemalja. Naša misija je bila da ih ubedimo da je Jagodina, sa svim onim što nudi, najbolje mesto za njih. Prvu stvar koju smo im rekli bila je da je naš grad izuzetno siguran i da se na njihovoj kapiji, ukoliko izgrade fabriku kod nas, neće pojaviti niko ko će tražiti bilo kakvu donaciju. Čak i ako oni budu insistirali na tome da nam opredele neku donaciju, da ćemo mi to odbiti. S druge strane, svakom investitoru, u zemljama koje smo obilazili, smo rekli: “Dođite u Srbiju, mi ćemo vas čekati na aerodromu, dovesti u Jagodinu, obezbediti smeštaj  svaki put dok vaš objekat ne počne da radi u jagodinskoj indusrijskoj zoni.

STRANI INVESTITORI-JAGODINSKI AMBASADORI
-Veliki broj stranih investitora se, prilikom dolaska, uverio u prednosti jagodinske industrijske zone i ono o čemu smo mi pričali na sastancima sa njima. Oni su postali naši ambasadori, jer su ostalima pričali kako  se to radi u Jagodini i kolike su pogodnosti poslovanja u našem gradu. Znate, to nije bio ni malo lak posao, jer dolazilo je 50 i više investitora, da bi ostalo njih nekoliko. Ali mi smo znali da čak jedan ili dvoje njih koji će ovde napraviti svoje fabrike, mnogo znače  za razvoj ekonomije grada. Jagodina danas ima 9 investitora, koji rade, a takođe, mi smo u pregovorima sa još nekoliko njih, pa će se ovaj broj, sasvim sigurno, povećati u bliskoj budućnosti. Težimo cifri od 15 fabrika pa i više, jer nismo limitirali taj broj, rekao je  on.

BRZO DO DOZVOLE
-Jednostavan je postupak dobijanja dozvola. Investitor nema potrebe da gubi vreme po šalterima, da se vraća i dorađuje dokumentaciju, što nije redak slučaj u drugim mestima. Lokalna samouprava Jagodine mu u vrlo kratkom periodu obezbeđuje sve potrebne dozvole za nesmetani rad. Takođe, dajemo zemljište bez naknade i što je vrlo važno, u Jagodini se porez na industrijski objekat plaća onog trenutka kada ta fabrika počne da radi, stvara dohodak i dobit. Naša politika kaže da tek kada izgradite objekat, plaćate taksu na isticanje firme kao  naknadu za zaštitu životne sredine. Uz to, voda je ovde najjeftinija u Srbiji, pa je i taj faktor izuzetno primamljiv za njih. Sve su to neki preduslovi koje investitorima obezbeđuje jagodinska lokalna samouprava, kaže gradonačelnik Jagodine u intervjuu za Kopernikus Televiziju Jagodina.


T.Mitrović

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar