Jagodinski osnovci dobili knjige Istorijskog arhiva

|   Info
Dobilo ih je njih 30 iz 10 osnovnih škola sa teritorije grada i okolnih sela. “Drago nam je što postoji interesovanje za proučavanjem naše prošlosti” rekao je mr Dejan Tanić, istoričar i arhivski savetnik
Foto: TV Kopernikus

 

Istorijski arhiv grada Jagodine nagradio je proteklog petka na svečanosti u Skupštini grada Jagodine najbolje učenike jagodinskih osnovnih škola koji su postigli visoke rezultate na takmičenjima iz istorije.

Njih ukupo 30, sa teritorije grada i okolnih sela, dobilo je knjige “Diplomatija Srpske pravoslavne crkve u 16. i 17.veku”, “Jagodina u Prvom svetskom ratu” i “Knez Mihailo Treći i srpska diplomatska revolucija”, koje je objavio upravo Istorijski arhiv “Srednje Pomoravlje”.

-Mi nekim našim skromnim nagradama pokušavamo da damo neki mali podsticaj učenicima da se bave ne samo istorijom, već uopšte proučavanjem naše prošlosti, saznanjima i intelektualnim radom. Drago mi je da i ove godine ima učenika koji su i prošle godine predloženi za nagradu i dobili je. To znači da postoji zainteresovanost za proučavanjem naše prošlosti. Drago mi je da se taj kontinuitet nastavlja. Mi ćemo održati tu tradiciju i nadam se da će đacima biti zanimljive ove knjige. Siguran sam da im ove nagrade znače, jer ovo je znak da je primećen njihov rad i to koliko se odriču da bi postigli neke visoke rezultate –rekao je mr Dejan Tanić, istoričar i arhivski savetnik.

Svečanom dodeljivanju nagrada, pored učenika, prisustvovali su i nastavnici i roditelji, posle čega je usledilo i zajedničko fotografisanje. Iz Istorijskog arhiva grada Jagodine istakli su da imaju velike planove za narednu godinu koji se tiču izdavaštva, kao i da će i dalje nagrađivati mlade ljude koji tokom svog školovanja pokazuju posebno interesovanje za srpsku istoriju.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar