Kako zaštititi zasade jabuka od infekcija?

|   Info
„Tretiranje bakarnim preparatima se vrši kada otpadne oko 70 posto lista“ kažu iz Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe u Jagodini
Foto: TV Kopernikus

 

Zasadi jabuka trenutno se nalaze u fazi opadanja lišća. U cilju smanjenja infektivnog potencijala, za sledeću godinu potrebno je izvršiti tretiranje bakarnim preparatima.

-Tretiranje se vrši kada otpadne otprilike 70 posto lista i to sredstvima na bazi bakar-oksihlorida u koncentraciji 0,75 posto, bakar-hidroksida od 0,3 do 0,4 posto ili bakar-oksida 0,2 posto. Takođe, ukoliko se u zasadima jabuke primeti da postoje bakteriozna plamenjača jabučastog voća, potrebno je da se pre samog tretiranja bakarnim preparatima vrši rezanje zaraženih biljnih delova –rekla je Ružica Đukić, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini.

Ti zaraženi biljnih delovi bi trebalo da se izbace iz voćnjala i spale, a kasnije treba izvršiti tretiranje bakarnim preparatima. Hemijski tretman treba obaviti po suvom vremenu, kada nema vetra, u najtoplijem delu dana, uz utrošak veće količine vode kako bi depozit dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena. Prilikom svakog novog reza, alat se dezinfikuje.

D.M.