Ministarka Begović posetila Ćupriju: U julu isplata novca za saniranje štete od poplava

|   Info
„Država je odvojila 500 miliona dinara prve pomoći za oštećene kuće i objekte koji su srušeni ili moraju biti srušeni. Pozivamo sve ljude da urade sve administrativne stvari kako bi dobili novac koji je tu za njih“ rekla je ministarka
Foto: TV Kopernikus

 

Poplave koje su pre par nedelja zadesile celu Srbiju, nisu zaobišle ni Ćupriju i sela koja pripadaju ovoj opštini. Jaka kiša koja je padala nanela je veliku materijalnu štetu domaćinstvima.

-Muka je to bila pored više muka. Nisam znao gde da se okrenem. Plakao sam, ja sam bio dole, a žena je jedva sa štakama otišla gore. Nismo pobedili ništa. Kad je došao talas, ceo podrum je popunio. Sve je upropašćeno –rekao je Filip Rajković, jedan od stanovnika.

-Voda je nadirala i nisam mogao da odbranim ništa. Voda je već bila unutra kada je pesak stigao. Kao reka da je uletela dole. Nisam imao vremena ni struju da isključim koliko je to brzo stiglo. Mi smo bili na direktnom udaru od tog potoka. Sve je poplavljeno: mašine za pranje, sušenje, zamrzivači, frižideri, šporeti, kotao... –rekao je Rajko Rajić.

Voda je došla i do određenih javnih objekata, kao što su vrtići koji pripadaju Predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ u Ćupriji. Najveća šteta naneta je vrtiću „Šećerko“.

-U podrumskim prostorijama su nam vešeraj gde su mašine za pranje, za sušenje, za peglanje. Kotlarnica nam je dole gde je bio potopljen i gorionik i kotao. Nažalost, sve to sada nije u funkciji. Na različite načine i uz pomoć saradnika iz naše opštine koristimo njihove resurse u ovim trenucima. Tamo se pere i suši. Radionice su dole u podrumskim prostorijama, nešto od alata je uspelo da se spasi, ali velika količina vode je bila u tom trenutku. Voda je izlazila čak iz zemlje i podovi su se podigli. Nismo uspeli da spasimo i pored toga što smo u tom trenutku imali priključene dve pumpe. Nažalost, morali su i vatrogasci da dođu da nam priteknu u pomoć da bi se voda iz podruma izvukla –rekla je Snežana Ilić, direktorka Predškolske ustanove „Dečja radost“ u Ćupriji.

Upravo su ove poplave i naneta šteta bili razlog posete ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović ovom kraju Srbije protekle subote. Posle sastanka sa rukovodstvom opštine Ćuprija, ona je zajedno sa njima obišla i vrtić, kao i nekoliko domaćinstava, gde je razgovarala sa stanovnicima.

-Država Srbija je zaista brzo reagovala. Odvojeno je preko 500 miliona dinara prve pomoći za oštećene kuće i objekte koji se možda i moraju srušiti ili su se srušili. Zahvaljujući prethodnim iskustvima sa poplavama iz 2014. godine, razvijeni su brzi mehanizmi kako da ljudi dođu što pre do tog novca koji im je zaista neophodan. Sada u julu počinje naplata štete. Država Srbija će učiniti sve da pomogne svim građanima koji su pretrpeli ovakvu vrstu stresa i materijalnu štetu. Pozivamo ih da urade sve administrativne stvari kako bi stvarno dobili pristup novcu koji je tu za njih –rekla je ministarka.

Begović je tom prilikom obišla i domaćinstva u Supskoj, obližnjem selu, koje je takođe posle poplava pretrpelo određenu materijalnu štetu.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar