Momirović: Vlada Srbije se izborila da cena goriva za poljoprivrednike bude značajno niža

|   Info
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da se Vlada Srbije odlukom izborila da cena goriva za poljoprivrednike bude značajno niža od one koja je na tržištu goriva.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

"Cena za poljoprivrednike je 179 dinara na NIS pumpama", rekao je Momirović na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odgovarajući na pitanja poslanika.

On je ponovio da su najvažniji artikli u Srbiji jeftiniji nego u Evropi.

"Činjenice su da su hleb, brašno i ulje najjeftiniji u Evropi, jaja i šećer su među najjeftinijim artiklima u Evropi", rekao je Momirović i dodao da je činjnica da je inflacija visoka, kao i u celoj Evropi.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Veljko Odalović rekao je da je u prvih devet meseci ove godine ukupna trgovina poljoprivrednim proizvodima iznosila 5, 6 milijardi evra, pri čemu je ukupna vrednost izvoza 3,5 milijarde evra, dok je vrednost uvoza u istom periodu iznosila 2,1 milijardu evra.

On je rekao i da je kroz rebalans budžeta otvoren prostor za izmirenje nekih obaveza prema poljoprivrednicima, što bi bilo značajno za podsticaje u poljoprivredi, za šta je odobreno 16 milijardi i 100 miliona evra i naveo da se ovih dana radi na primeni tih mera.