Naučni eksperimenti uz predmete nadohvat ruke: Prof. Majkl Gregori gostovano na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

|   Info
Za prevod je bio zadužen Borko Petrović, odnedavno i najbolji nastavnik na svetu, a događaj je privukao veliku pažnju profesora i studenata
Majkl Gregori (desno) tokom predavanja: Foto TV Kopernikus

 

Majkl Gregori, profesor prirodnih nauka iz Kanade, održao je prošlog utorka predavanje „Eksperimenti – svetska tura“ na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Majkl Gregori živi u Parizu. Ambasador je Francuske za nauku i predstavnik je ove zemlje u najvećim mrežama za nastavu prirodnih nauka u Evropi: „Science on Stage“ i „Scientix“. Svoju naučnu prezentaciju „Eksperimenti – svetska tura“ do sada je održao u 15 zemalja širom sveta na četiri kontinenta. Eksperimente koje je otkrio tokom putovanja po svetu i kroz susrete sa kolegama sada je predstavio i studentima na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, a cilj je promocija nauke i predstavljanje primera dobrih nastavnih praksi.

-Studentima ću pokazati nekoliko eksperimenata koji mogu biti napravljeni od jednostavnih materijala koji se mogu naći u učionici ili kod kuće. Ovim želim da ohrabrim profesore da se više bave praksom tokom svojih časova, čak i bez skupe opreme, kao i da budu međusobno povezani i da uče jedni od drugih. Mislim da se ljudima ovo dopada –rekao je Gregori pre početka predavanja.

Majkl je do sada obišao ceo svet, a u Srbiji je bio nekoliko puta. Iz naše zemlje nosi jako pozitivne utiske.

-Najdraže mi je to što su ovde svi gostoljubivi i to kako profesori teže ka tome da rade zajedno. Gde god da odem, mogu da pitam prijatelje poput Borka ili druge profesore da mi preporuče nekoga i oni uvek znaju sa kim da me povežu. Jagodina je divno mesto. Ovde sam bio u više različitih škola i iskustvo je uvek bilo divno. Uvek se rado vraćam ovde –istakao je on.

Sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini istakli su da je profesorka Vera Savić organizovala seminar stručnog usavršavanja, koja je na taj način preko kolega iz Paraćina uspostavila kontakt sa Majklom. Tako su zajedno došli na ideju da se jedno ovakvo predavanje održi i u ovoj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi.

-Ovo je vrlo značajno predavanje za naše studente s obzirom na to da se bavimo promocijom i popularizacijom nauke i da godinama unazad radimo projekte sa centrima za promociju nauke. Ovo je jedna velika razmena iskustava sa profesorom Majklom koji će ovde sa nama podeliti svoje eksperimente i sve ono što je radio po celom svetu, skupljajući iskustva iz raznih zemalja. Nadam se da će ovo student uspeti da primene u praksi –rekla je Olivera Cekić Jovanović, prodekan za nauku na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Predavanje je prevodio profesor engleskog jezika iz Paraćina Borko Petrović, koji je pre nekoliko meseci proglašen najboljim nastavnikom na svetu, a događaj je izazvao veliku pažnju studenata i profesora.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar