Održan osmi Sabor vinogradara i vinara u Rekovcu

|   Info
Predstavljeno je oko 90 uzoraka belih, roze i crvenih vina. Najbolje belo vino ima Lazar Stepanović iz Lepojevića, dok je u kategoriji roze vina trijumfovao Nikola Tomić iz Riljca. Žiri je odlučio da u kategoriji crvenih vina prvo mesto pripadne Dušanu Miletiću iz Oparića
Foto: TV Kopernikus

 

Sabor levačkih vinogradara i vinara, osmi po redu, održan je proteklog utorka u prostorijama Poljoprivredno-veterinarske školi u opštini Rekovac.

Predstavljeno je više od 90 vina u tri različite kategorije čiji su proizvođači upravo iz levačkog kraja. Kada su bela vina u pitanju, prvu nagradu osvojio je Lazar Stepanović iz Lepojevića. Prema odluci žirija, Nikola Tomić iz Riljca ima najbolje roze vino, dok je prvo mesto u kategoriji crvenih pripalo Dušanu Miletiću iz Oparića.

-Moji se vinarstvom bave dosta dugo, a ja poslednjih deset godina. Obrađujemo tri hektara. Da bi se proizvelo dobro vino, potrebna je najpre dobra volja. Naše vino je specifično najviše po tome što je od tamjanike. To je ipak naša stara sorta. Prethodna godina za vinare i vinogradare je bila dosta teška. Ovo priznanje me motiviše za dalji rad, da idemo ka nečemu višem –rekao je Stepanović.

-Svi u porodici se bave proizvodnjom vina, možda više od 100 godina unazad. To je sad trenutno na mom sinu, a ja mu pomažem. Radimo na četiri hektara. Da bi se proizvelo dobro vino, treba da imaš znanje i tradiciju, a treba i da se unapređuje. Kod nas je svaka generacija unapređivala to po malo i sada je to na mom sinu koji je to podigao na jedan bolji nivo. Naše vino se dosta traži i nemamo problema sa plasmanom –rekao je Tomislav Tomić, koji je primio nagradu u ime svog sina Nikole.

-Bavim se vinarstvom dosta dugo. To je tradicija dugo preko 100 godina i imamo dosta vinograda, oko pet hektara. Pravimo za svoje potebe, ali i za maloprodaju. Mnogo mi znači ova nagrada pogotovo zato što je prošla godina bila mnogo zahtevna za grožđe, tako da smo ove godine izvukli najbolji kvalitet. Ima tu drugačije arome i kiseline, tako da se od drugih razlikujemo mnogo –rekao je Miletić.

Sastavni deo ovogodišnjeg Sabora bilo je i predavanje stručnjaka o uzgoju autohtonih sorti grožđa: prokupca i tamjanike, kao i o tehnologiji proizvodnje vina od pomenutih sorti koje su niskog prinosa, ali koje daju veoma kvalitetna vina.

-Važno je da se one promovišu kroz etno turizam i da se što više zasada podiže pod ovim autohtonim sortama. One su i kod nas i u svetu jako priznate. Takođe, bitno je i da se proizvodnja finansijski podstiče od strane Ministarstva poljoprivrede. Svake godine imamo subvencije za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze. Potrebno je vršiti i edukacije vinara –rekla je Vesna Jeftić, tehnolog biljne proizvodnje i savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini, a pored nje, predavanje je držao i Igor Andrejić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u istoj ustanovi.

Prema istorijskim podacima, levačka vina ispijali su rimski carevi i pripadnici srpske srednjevekovne vlastele. Otud i ideja Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu da organizuje jedan ovakav događaj, koji je i ove godine izazvao veliko interesovanje vinskih proizvođača i posetilaca.

-Cilj je da na teritoriji Levča pokrenemo bolju proizvodnju i kvalitetnije vino da bude ovde. To uspeva samo škola. Zahvaljujući Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa Domom učenika u Rekovcu i Inistitutu za primenu nauke sa kojim imamo saradnju, mi pokrećemo sve aktivnosti ovde za bolji kvalitet i vinograda i grožđa, a naročito vina, jer od dobrog grožđa, pravimo i odlično vino. Trebalo bi da krenemo sa naše teritorije Levča i da pokažemo Srbiji i Evropi šta sve imamo. Imamo predivnu prirodu, fenomenalne uslove za vinograde i zato treba da koristimo ono što imamo –rekao je Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika u Rekovcu.

Tokom svečanosti, uručeni su i sertifikati profesorima i učenicima Poljoprivredno-veterinarske škole koji su u oktobru prošle godine, preko programa Erazmus plus, boravili na Kipru gde su predstavljali svoju  obrazovnu ustanovu. Događaj je bio dodatno obogaćen i kulturno-umetničkim programom, koji se sastojao od folklornih i vokalnih izvođenja.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar