Održan Pantelejmonski vašar u Jagodini: Tradicija jača od vrućine

|   Život
Prodavci iz svih krajeva Srbije izložili najrazličitiju robu. Posetilaca i kupaca bilo je od ranih jutarnjih časova, a uglavnom su svi bili zadovoljni ponudom i cenama
Foto: TV Kopernikus

 

Pantelejmonski vašar, jedan je od najvećih u ovom delu Srbije, održan je u Jagodini. Ova tradicionalna manifestacija svake godine privuče veliki broj kako prodavaca iz različitih krajeva naše zemlje, tako i posetilaca svih starosnih dobi.  Tako je bilo i ovaj put.

Vašari u Jagodini se tradicionalno održavaju duž Čočetove ulice. Na tezgama je i ove godine bilo robe za svakoga: od dekorativne i upotrebne grnčarije, alata, buradi i drvenih korpi, preko odeće, obuće, donjeg veša i posteljine, pa sve do hrane, slatkiša, helijumskih balona sa likovima  popularnih crtanih junaka i mekika, kao nezaobilaznog vašarskog specijaliteta. Bilo je tu i naočara, kapa, parfema, nakita, satova, ali i igračaka, a svaka roba imala je svog kupca. 

Aleksandar Lazorenko, rodom iz Ukrajine, već dugo živi u Novom Sadu, a na jagodinskom vašaru je po drugi put. Na njegovoj tezgi su se prodavali proizvodi od ovčje vune: čarape, prsluci i ćebad. On je zadovoljan interesovanjem za robu koju je izložio:

-Kupuju ljudi dosta, jer već sada razmišljaju za zimski period. Sviđa mi se ovde, pogotovo ovaj kraj Srbije. Jake vašare imate, lepše nego u Vojvodini –rekao je prodavac na tečnom srpskom.

Izuzetno toplo vreme nije sprečilo ljude da posete jagodinski vašar i već u ranim jutarnjim časovima bilo je dosta ljudi. Svako je pronašao nešto za sebe, a svi su uglavnom svi bili zadovoljni ponudom i cenama. Kod Adama iz Zemuna, koji je već 15 godina na istom mestu, za 600 dinara moglo se kupiti šest pari čarapa, a takva cena bila je na većini tezgi. Upravo na tezgama sa tom robom zadržavao se najveći broj ljudi. Mekike, sa nadevom po želji, ove godine  bile su malo skuplje nego prošle. Njihova cena kretala se od 70 do 100 dinara, a slična je bila i cena lizalica, svilenih i gumenih bombona. Dekorativna i upotrebna grnčarija se prodavala na većini tezgi i cena ovih proizvoda varirala je u zavisnosti od veličine: najmanje posude koštale su od 200 dinara pa naviše, za srednje je trebalo izdvojiti od 1500 do 2000 dinara, a one najveće posude, poput sačeva i kotlića, koštale su i do 7000 dinara.

A šta je vašar bez dobre hrane? Gurmanskih specijaliteta i osvežavajućih napitaka, od sokova do alkohola, bilo je na svakom koraku, a majstori su imali pune ruke posla od ranih jutarnjih časova. Cena jedne pljeskavice je bila 250 dinara, dok je punjena bila za 50 dinara skuplja. Ista je bila i cena kobasice i pilećeg bataka. Za kilogram svinjskog pečenja trebalo izdvojiti 1600 dinara, a jagnjećeg, koje je tradicionalno uvek malo skuplje i do 1900 dinara. Oni koji su bili zainteresovani za glavu pečene životinje, trebalo je da izdvoje od 300 do 500 dinara iz svog novčanika. Porcija kupusa takođe je bila 500 dinara.

Sastavni deo svakog vašara uvek je i zabavni program. Vrteške su bile pune dece tokom celog dana, a grandiozna balerina i ovaj put je izazvala najveću pažnju, kao i kola na sudaranje. Ispod šatora, u večernjim časovima, bilo je i dobre narodne muzike. Nastupili su Aleksandar Aca Ilić i Biljana Jevtić, kao i poznati harmonikaš Mirko Kodić. Prethodne večeri, nastupio je Marinko Rokvić.

Ovo je bio drugi ovogodišnji vašar u Jagodini. Svi koji su propustili ovogodišnju atmosferu, ne treba da žale, jer će naredni i poslednji ovogodišnji vašar biti održan već 14. oktobra, na Praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar