Održana 17. Tortijada u Jagodini: Sve torte otišle u humanitarne svrhe

|   Info
Učestvovala je 221 torta iz Srbije i inostranstva. Prvo mesto u kategoriji dečjih torti osvojila Tanja Jovanović iz Kučeva, dok je u kategoriji svečanih pobedila Branka Marković iz mesta Crni Kao. Priređen je i bogat kulturno-umetnički program, a podršku u organizaciji pružila je i Skupština grada Jagodine
Foto: TV Kopernikus

 

Manifestacija „Tortijada“, 17. po redu, održana je protekle subote u Hali sportova „JASSA“ u Jagodini, u organizaciji Udruženja „Slatki osmeh“ iz ovog grada.

Predstavljena je ukupno 221 torta različitih boja, oblika i veličina vrhunskih majstora iz svih krajeva naše zemlje, ali i iz inostranstva. Prisutni su imali prilike da vide kako klasične torte, tako i one koje se mogu smatrati pravim umetničkim delima. Iz Udruženja „Slatki osmeh“ izrazili su zadovoljstvo zbog velikog odziva ljudi.

-Organizovati jednu ovakvu manifestaciju nije baš lako, ali reći ću i da nije teško. Ako nešto voliš, onda imaš sve više volje da iz godine u godinu to bude bolje. Treba voleti to što radiš. Cilj nam je da torte odu u humanitarne svrhe, da se daju porodicama sa više dece i da njima izmamimo osmehe na licima. Ovo je nešto prelepo, a sve zahvaljujući lokalnoj samoupravi i našim sponzorima –rekla je Dragana Simić, predsednica Udruženja „Slatki osmeh“ u Jagodini.

U ime lokalne samouprave grada Jagodine, koja je generalni pokrovitelj Tortijade, prisutne je pozdravila Snežana Vukašinović, zamenica predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme.

-Udruženje „Slatki osmeh“ je jedno od preko 40 koje finansijski, ali ne samo tako, podržava lokalna samouprava. Mnogo puta su ove humane i vredne žene putovale u organizaciji lokalne samouprave noseći u Grčku svoje prelepe proizvode i slatke rukotvorine. Bez obzira na plasman, svi ste danas pobednici. Pobedili ste u humanosti, jer će ove torte biti podeljene svima onima koje će zaista usrećiti. To su brojna udruženja i hvala vam na tome. Ovo je vreme posta, kada treba da činimo dobra dela, a ja mislim da treba da ih činimo tokom cele godine. U susret prazniku, vi ste učinili jedno dobro delo –rekla je Vukašinović i svim vernicima čestitala predstojeći Vaskrs.

Žiri je imao težak zadatak: od velikog broja predstavljenih torti, trebalo je izabrati po tri najlepše: u kategorijama svečanih i dečjih. Na kraju su ipak sitnice presudile. U kategoriji svečanih, prvo mesto osvojila je Branka Marković iz mesta Crni Kao. Drugo mesto pripalo je Slavici Cvejić iz Vodnja, a treće Ani Mitrović iz Vranja.

-Prvi put mi se dešava da sam prva. Prošle godina sam bila treća, stvarno je iznaneđenje. Dosta truda i ljubavi sam uložila. Celu noć sam radila na dekoraciji. Manifestacija je super. Ovo što radi „Slatki osmeh“ zaista je fantastično. Mnogo znači za decu, jer ima i onih koja nisu u situaciji ni rođendansku tortu da priušte. Zato je mnogo važno da se okupi što veći broj ljudi. Ovo je jedan veliki uspeh i pomoć svima kojima je to neophodno –rekla je Branka.

U konkurenciji dečjih, na šampionskoj poziciji, po drugi put, našla se Tanja Jovanović iz Kučeva. Vicešampionska pozicija pripala je Branki Videnović iz Aleksinca, a na trećem mestu našla se „Vivo“ poslastičarnica iz Jagodine.

-Moja torta je ova vučica sa vučićima. Ona je pravljena od plazma keksa i od fondana. S obzirom na to da se duže vreme bavim ovako posebnim tortama, meni je trebalo pola dana da je napravim, verovali ili ne. Baš sam zadovoljna manifestacijom i jako je bitno da se ovako družimo i dalje sarađujemo. Drago mi je što sam došla –rekla je Tanja.

Sastavni deo ove humanitarne manifestacije bio je i prigodan kulturno-umetnički program, koji je brojna publika pozdravila burnim aplauzima. Nastupili su KUD „Duboka“ i „KUD „Moravac“, Stefan Dugalić je pročitao svoju pesmu napisanu specijalno za ovu manifestaciju, a predstavio se i sviranjem na saksofonu, a tokom programa izvođenjem pesme i skeča predstavile su se „Žene iz Barajeva“. 

U organizaciji događaja pomogao je i Crveni krst grada Jagodine, čiji su mladi volonteri pružili veliku pomoć. Po završetku događaja, torte su podeljene u humanitarne svrhe: brojnim pojedincima i udruženjima kojima je to potrebno, kao i korisnicima Narodne kuhinje koja radi pri Crvenom krstu. Takođe, žiri je odlučio da nagradi prigodnim poklonima još 20 torti.

Iz organizacije su zadovoljni kako je sve proteklo, te su izrazili nadu da će Tortijada i naredne godine, baš poput ove proteći u odličnoj atmosferi – sa još većim brojem učesnika i još više torti.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar