Održana akcija davanja krvi u Jagodini

|   Info
Organizovale su je podružnice Crvenog krsta Gradske toplane i Fabrike kablova. U održavanju su pomogli i jagodinski Crveni krst, kao i Zavod za transfuziju krvi iz Niša. Davalaca bilo različitih generacija, a sledeća akcija biće održana 16. oktobra u Rakitovu
Foto: TV Kopernikus

 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je danas u prostorijama jagodinskog Crvenog krsta. Organizatori su podružnice Crvenog krsta „Gradske Toplane“ i Fabrike kablova.

Podružnice ova dva preduzeća akcije davanja krvi organizuju tri puta godišnje: u januaru, maju i septembru. Oni koji pružaju pomoć drugima doniranjem dragocene tečnosti, redovno dolaze na akcije koje organizuju podružnice ovih preduzeća:

-Odazivaju se ljudi. Imamo dosta omladine, ali i starijih davalaca. Godinama unazad to funkcioniše veoma dobro. Između 40 i 80 davalaca uvek bude na našim akcijama. Sada, u ovoj situaciji, doniranje krvi je izuzetno potrebno. Poželjno je da svako ko može, iz zdravstvenih razloga, pomogne drugima i spasi nečiji život –rekao je Jovica Dimitrijević, predstavnik Podružnice Crvenog krsta Javnog preduzeća „Gradska toplana“.

Pre zavrtanja rukava i doniranja krvi, potencijalni donatori najpre prolaze zdravstveni pregled. Lekari kažu da su ovakve akcije od velikog značaja:

-Akcije davanja krvi su od krucijalnog značaja za funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema, ali i da bi se odvijale hiruške intervencije. Potrošnja krvnih produkata je takva da mi često ne možemo da predvidimo koje će nama zalihe biti dovoljne za par dana, tako da svaka jedinica krvi koja se prikupi dobro dođe –rekao je dr Dragan Virijević iz Zavoda za transfuziju krvi u Nišu.

Akciji koja je održana u prostorijama jagodinskog Crvenog krsta odazvali su se ljudi različitih starosnih dobi. Akcija je tradicionalno održana uz pomoć Zavoda za transfuziju krvi iz Niša i Crvenog krsta. Oni koji žele da doniraju dragocenu tečnost, to će moći da učine već 16. oktobra na akciji Udruženja „Dragan Simijonović Siki“ u selu Rakitovo kod Jagodine.

D.M.