Održana tribina "Eko brigade" u Međureču kod Jagodine

|   Info
„Ako bude bilo rudnika te veličine na ovom prostoru, tu neće biti moguć poljoprivredni rad, ali ni život“ rekla je Tamara Mihajlović, članica „Eko brigade“
Foto: TV Kopernikus

 

Tribina Udruženja „Eko brigada“ o mogućim istraživanjima litijuma u okolnim selima Jagodine i štetnosti tog procesa održana je proteklog vikenda u Domovima kulture sela Međureč i Belica.

Povodom informacije da će firma „Jadar litijum“ vršiti geološka istraživanja na ovim prostorima, te da će se vršiti iskopavanje litijuma u okolnim selima grada Jagodine i moguće pravljenje rudnika, javili su se i građani zabrinuti za svoju egzistenciju, ali i članovi Udruženja „Eko brigada“. Oni već par nedelja organizuju edukativne tribine na ovu temu, kako bi pomogli građanima da shvate kakva ih šteta čeka, ukoliko na to pristanu:

-Istraživali smo šta se dešavalo u okolnim zemljama kada su ovakvi rudnici u pitanju i ništa lepo nismo mogli da vidimo i čujemo. Zato i mislimo da ništa bolje neće biti i kod nas. Prerada litijuma je jako štetna jer se za to koristi velika količina sumporne kiseline i mnoštvo drugih štetnih mateija koje odlaze u vodu, vazduh i našu atmosferu. Nije bitno da li se dešava u Međureču ili nekom drugom selu. Jagodina je blizu, sve reke se spajaju sa Belicom koja protiče kroz naš grad, tako da je jako važno da u samom startu sprečimo bilo kakva istraživanja. Ako znamo da će rudnik te veličine biti na ovom prostoru, onda tu neće biti moguće baviti se poljoprivredom, samim tim ni živeti na ovim prostorima –rekla je Tamara Mihajlović, članica „Eko brigade“.

Nebojša Đorđević iz Lozovika ima oko 1300 stabala šljive, 30 ari vinograda, a gaji i stoku. S obzirom na to da od toga živi, iskopavanja ove vrste i pravljenje rudnika, napravilo bi mu veliku štetu, ali i svima koji od poljoprivrede žive:

-Pročitao sam da se to radi sumpornom kiselinom i da štetno, a verovatno bi štetilo i meni. Ja to ne bih voleo, jer od poljoprivrede živim i time se bavim. Ako budu pravili jame kao što je to bio slučaj u Ukrajini i zasuše zemlju, te je naprave jalovom, ne bih imao čime da se bavim –rekao je Đorđević.

Posle održanih tribina, prisutni meštani imali su prilike da postavljaju pitanja i da razgovaraju o problemu. U nedelju, 30. maja, članovi Udruženja „Eko brigada“ uključili su se u akciju „Zavrni rukave“ koja se tog dana organizovala na 46 lokacija širom Srbije, kako bi očistili korito i obalu reke Belica. Sa tribinima o štetnosti prerade litijuma, nastaviće i u narednom periodu.

D.M.