Održani prvi "Susreti veterana folklora" u Jagodini

|   Info
Predstavilo se 14 kulturno-umetničkih društava, a posetioci su njihove nastupe nagradili burnim aplauzima. Organizator je Društvo za očuvanje tradicije „Srpsko narodno kolo“, a pokrovitelj je Skupština grada Jagodine
Foto: TV Kopernikus

 

Manifestacija „Susreti veterana folklora“ održana je po prvi put protekle subote na Letnjoj sceni Izletišta „Potok“ u Jagodini.

Organizovalo ju je Društvo za očuvanje tradicije „Srpsko narodno kolo“ iz Jagodine pod sloganom „Svuda prođoh, al’ ko Jagodinu nigde ne nađoh“. Ljubitelji folklora mogli su da uživaju u nastupima i koreografijama kulturno-umetničkih društava iz 14 gradova i mesta naše zemlje i okoline. Nastupila su društva iz Jagodine, Niša, Pala, Beograda, Vrnjačke Banje, Surčina, Niške Banje, Smedereva, Smederevske Palanke, Kragujevca, Mladenovca, Jasike, Trebinja i Požarevca.
Bila je to prilika da gosti pokažu svoje igračko umeće na sceni publici u Jagodini, ali i da se upoznaju i druže sa kolegama iz ostalih krajeva, zbog čega su izrazili veliko zadovoljstvo.

-KUD „Dušan Vukasović Diogen“ postoji punih 48 godina. Imamo preko 220 članova raspoređenih u šest kategorija: tri dečije grupe, veterani, prvi i drugi omladinski ansambl, a imamo i fantastičan orkestar. Radimo jako ozbiljno i zadovoljni smo. Naše društvo je specifično po tome što je čovek koji je osnovao društvo pre 48 godina još uvek njegov predsednik. Na našem repertoaru su sve kapitalne koreografije srpskog folklora poznatih autora kao što su Branko Marković, Dobrivoje Putnik i Desanka Đorđević. Imamo dvadesetak koreografija koje izvodimo u zavisnosti od programa –rekao je Radenko Dragićević, predsednik KUD-a „Dušan Vukasović Diogen“ iz Surčina.

-Naše društvo postoji od 1953. godine. Imamo više igračkih grupa, orkestara, a imamo i guslarsku i recitatorsku sekcije. Brojimo negde oko 300 članova. Izvodimo igre sa našeg podneblja, iz okoline Sarajeva, igre iz Hercegovine, a zastupljen je i repertoar iz naše bratske Srbije. Ja sam igrač od svoje osme godine, a i dalje sam folklorac. Najveća poenta i lepota folklora jeste druženje i čuvanje tradicije. Preko folklora mi napunimo našu dušu i damo lepotu našem životu –rekla je Slavica Radović, koreograf KUD-a „Mladost“ iz Pala.

Izvođači su briljirali na sceni, a publika ih je, posle svakog nastupa, nagradila gromoglasnim aplauzima. Tehničku podršku održavanju manifestacije pružio je Kulturni centar, a pokrovitelj je bila Skupština grada Jagodine.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar