Održano autorsko veče Stefana Radosavljevića u jagodinskom Književnom klubu "Đura Jakšić"

|   Info
Tokom večeri, govorio je jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović. Priče mladog autora čitali su Aleksandar Racić, Nenad Nikolić i Kristina Bigić Makić, a priređen je i muzički program
Foto: TV Kopernikus

 

Autorsko veče istoričara Stefana Radosavljevića održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini. Tom prilikom, publici su predstavljene njegove kratke priče, kao i zbornik „Veliki srpski 19. vek“ u kom je jedna od njih i zastupljena.

Radosavljević je rođen u selu Mijatovcu kod Ćuprije. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je i magistrirao. Trenutno radi kao nastavnik u Osnovnoj školi „Ljubiša Urošević“ u selu Ribaru kod Jagodine, a u slobodno vreme piše kratke priče.

-Uglavnom se one odnose na savremenu nacionalnu istoriju, na 19. i 20. vek. To je period pun važnih istorijskih događaja kao što su Prvi i Drugi srpski ustanak, Prvi i Drugi svetski rat i to su veliki događaji koji preskaču “male ljude” o kojima ja pišem. Priče, ali i proza uopšte, vrlo su zanimljiv način da se ljudima dočara istorija, da to ne budu sao suvoparni podaci i godine, već da se stvarno oseti to vreme. S obzirom na srpsku istoriju, često je ta prošlost teška i tragična, tako da proza i književnost daju prostora da se ljudima približi to vreme –rekao je Radosavljević.

Kvalitet njegovog proznog stvaralaštva prepoznala je i izdavačka kuća „Portalibris“. Od preko 160 pristiglih radova na konkurs čija je tema bila  “Veliki srpski 19. vek”, njegova priča “Cokule” našla se među 29 najboljih koje su objavljene u istoimenom zborniku – što njemu, kao mladom autoru, mnogo znači.

-Priča se bavi srpsko-turskim ratom 1876. godine i prati dva drugara koji su prošli taj rat, a kojima su se putevi nakon rata razišli, da bi ih život ponovo spojio u vreme Timočke bune. Kroz priču sam se potrudio da provučem taj rat, stradanje vojnika, hrabrost, požrtvovanje i pokajanje za učinjeno u toku rata. Žiriju se priča svidela i ušla je u najuži izbor –rekao je autor.

Tokom večeri u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini, govorio je i jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović. On je istakao da nije ništa neobično to što se istoričari bave književnošću, te i da takvih primera ima dosta.

-Normalno da istorija daje širu dimenziju i da su mnogi književnici koristili istorijsku građu kao književni predložak. Ivo Andrić je doktorirao sa temom istorije Bosne i Hercegovine. Stevan Sremac je bio možda najčuveniji profesor istorije, a tu je i Miloš Crnjanski koji je takođe po obrazovanju bio profesor istorije, pre nego što se dao u diplomatiju i književne vode –rekao je on.

Radosavljevićeve priče čitali su Nenad Nikolić, Aleksandar Racić i Kristina Bigić Makić, a u muzičkom delu programa nastupio je Danijel Mesihović. Stefan je istakao da uveliko radi na monografiji koja se bavi manastirom Visoki Dečani, ali ne isključuje mogućnost da sve svoje priče, u periodu koji je pred njim, objavi u jednoj zbirci.

Književni klub “Đura Jakšić” u Jagodini nastavlja sa svojim aktivnostima. U četvrtak, 13. jula, istaknuta književnica Dragica Matejić Šreder predstaviće svoju novu dvojezičnu književnu antologiju pod nazivom “Jedna zvezda na nebeskom svodu”. Početak događaja zakazan je za 18 sati.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar