Kako oporaviti organizam nakon praznične trpeze, razgovarali smo u Srbiji online sa nutrcionistkinjom Anom Todorović.
Obično se osećamo u tom periodu tromo i pospano, patitimo od gorušice i nadimanja, budimo se sa glavoboljom, a i krvni pritisak nam skače, to je posledica preteranog uživanja u pečenju, ruskoj salati, tortama i drugim slatkišima, kaže Ama Todorović, nutricionista i specijalista za javno zdravlje. Ona savetuje da se što pre vratimo zdravom načinu ishrane, i da u svakodnevni život uključimo fizičku aktivnost.
‘’Povećanu potrebu za šećerom treba da suzbijtemo citrusnim voćem i ponekim bademom. Preporučuje se oko dva litra vode tokom dana da bismo izbacili toksine iz organizma, jer preveliki unos soli tokom slavlja može da dovede do zadržavanja tečnosti u telu, pa se telesna masa može povećati i više od dva kilograma. Ako je unos alkoholnih pića bio neumeren tokom praznika, neophodno je ne unositi alkohol najmanje deset dana kao i visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića. Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve, najbolje breze, lipe, kamilice, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu, preporučuje Ana Todorović.
Komentari (0)
Ne postoji komentar!