Otvorena izložba "Hvatači snova" u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

|   Info
Pored brojnih posetilaca, prisustvovali su i visoki predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i ambasade Hrvatske u Beogradu. Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 20. januara 2023. godine.
Foto: TV Kopernikus

 

Izložba „Hvatači snova“, koja je nastala u saradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i asocijacije „Artbrut Serbia“ svečano je otvorena proteklog petka u galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Izložba predstavlja presek artbrut, marginalne i autsajderske scene u Srbiji i Hrvatskoj. Nju čine radovi koji su stvarani različitim tehnikama, a posetiocima su predstavljena dela 20 autora iz obe države. Izložba je već predstavljena krajem 2020. godine publici u Hrvatskoj, a sada se može pogledati i u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

-To je umetnost koja je malo zastupljena u javnosti, a vreme joj je da izađe na ovaj način na ova velika vrata. To su umetnici koji uglavnom nisu akademski obrazovani, odnosno na samim su marginama, kao što im i kaže ta grana umetnosti. Mi smo pre dve godine započeli tu saradnju sa Goranom Stojčetovićem iz „Artbrut Serbie“ i nadam se da ćemo nastaviti tu dalju saradnju –rekla je Daniela Bilopavlović Bedenik, autorka izložbe, viši kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i voditeljka zbirke marginalne umetnosti.

-Ovo je jako bitna i mnogo zanimljiva izložba, zato što je prva izložba takvog tipa. Ovo je bukvalno najava nekih većih promena u brisanju nekih granica između akademskog i neakademskog stvaralaštva. Naša saradnja sa Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu je fantastična. Daniela Bilopavlović Bedenik je inicirala naše druženje i saradnju. Uvek smo radili fantastično i nekako baš sa puno entuzijazma i vizije da je bitno da se napravi, da se vidi jedna platforma sadašnjeg savremenog stvaralaštva –rekao je Goran Stojčetović iz Udruženja „Artbrut Serbia“, likovni umetnik i koautor ideje izložbe.

Iz uprave Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini istakli su da je ovakav vid međunarodne saradnje veoma značajan.

-Daje širi kontekst kako da sagledamo tu savremenu umetničku praksu koja nastaje, kako mi kažemo, izvan i mimo konvencija. U tom smislu, i samim autorima, a njih je 20 zastupljeno na ovoj izložbi, dajemo mogućnost da sagledaju svoj rad u okviru i nekom širem geografskom domenu. Istovremeno nam govori gde se kreće ta umetnost danas, koji su načini izražavanja, koje su teme i naravno, samim tim briše granicu i unutar podela umetnosti, ali i između država –rekla je Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Otvaranju izložbe, pored velikog broja posetilaca, prisustvovali su i visoki predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i ambasade Hrvatske u Beogradu, a publici se čitanjem teksta Ota Bihaljija Merina predstavila glumica Katarina Žutić

Izložba „Hvatači snova“ za sve posetioce biće otvorena do 20. januara 2023. godine.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar