Otvorena izložba Kacumija Cuđija u Jagodini

|   Info
Dela ovog japanskog umetnika biće izložena u Muzeju naivne i marginalne umetnosti do 31. jula
Foto: TV Kopernikus

U jagodinskom Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, proteklog četvrtka otvorena je samostalna izložba istaknutog japanskog umetnika Kacumija Cuđija.

Tokom izložbe, predstavljeno je tridesetak dela manjeg formata u tehnici uljanog pastela na šperu, kao i nekoliko skulptura u drvetu. Na izložbu u Muzeju naivne i marginalne umetnosti, predstavljeni su radovi ovog umetnika koji su nastajali na Likovnim kolonijama ove kulturne institucije, a izložena su i dela iz njegove lične kolekcije. Autorka izložbe je Nina Ljubomirović, kustos u ovom Muzeju:

-Paralelno sa slikarstvom, on radi i inventivnu skulpturu. U ovom umetniku otkrivamo pored slikara i skulptora, odnosno slikara koji pronalazi načine da i u drugim vidovima umetničkog oblikovanja, tehnikama i invencijama saopšti svoju poruku. Njegova poruka je jednostavna, prijateljska, a to je mir, kako unutrašnji, tako i onaj u realnom svetu –rekla je Ljubomirović između ostalog tokom otvaranja izložbe.

Prisutnima se obratio i sam umetnik, koji je izrazio zahvalnost zbog gostoprimstva i ljubavi koju mu je srpski narod pružio. Svojim delima, on šalje poruku da snovi uvek pobeđuju:

-Za mene je izvor velike sreće mogućnost da, deci koja sanjaju i ljudima koji pate i tuguju, podarim osmehe. Ja sam sledbenik „šinjo em“ škole budizma i naučio sam da religija ima moć da spoji ljude širom sveta. U Srbiji sam imao priliku da u više navrata spoznam ljubav i dubok osećaj zahvalnosti –rekao je Kacumi Cuđi tokom izložbe, koji se potom zahvalio svima na podršci: porodici, ljudima iz Muzeja, ali i prijateljima iz Indije, Francuske, Slovenije i drugih zemalja koji su prisustvovali otvaranju izložbe.

Pored umetnika i autorke izložbe, prisutnima se obratila i direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti, Nina Krstić. Izložba je privukla veliku pažnju javnosti, a njegova dela će biti dostupna ljubiteljima umetnosti za gledanje do 31. jula. Ovom izložbom, otvorena je i jubilarna 20. Likovna kolonija ove kulturne institucije. U pratećem delu programa, nastupio je mladi Gavrilo Vujičić, đak Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine.

Kacumi Cuđi različitim vidovima umetnosti bavi se više od 40 godina. Za svoj rad je nagrađivan više puta, a svoja dela je predstavljao širom sveta. Član je Odbora Udruženja japanske moderne naivne umetnosti. Živi i stvara u Tokiju i redovni je učesnik Likovnih kolonija u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar