Pašalić: Srbija najbolje razume strahove i potrebe izbeglica

|   Info
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da Srbija najbolje razume strahove i potrebe izbeglica koje poslednjih godina u njoj pronalaze utočište imajući u vidu da je prethodnih decenija primila gotovo pola miliona sunarodnika, ali i pripadnika drugih nacionalnosti koji su morali da napuste svoje domove.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"Srbija je zemlja koja u regionu, u Evropi, a i šire, ima najviše iskustva sa izbeglicama, jer je u njoj u poslednjih 30 godina utočište našlo više od 500.000 Srba, ali i pripadnika drugih nacionalnosti koji su morali da odu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Кosova i Metohije", rekao je Pašalić povodom obeležavanja 20. juna - Međunarodnog dana izbeglica, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je to uticalo na naš veoma solidaran odnos prema izbeglicama koje nam od 2015. godine dolaze iz severne Afrike i sa Bliskog istoka.

On je naveo da su, osim sporadičnih incidenata, sve izbeglice koje su sa istoka došle u Srbiju i koje u njoj trenutno borave dobro primljene jer naši građani imaju iskustvo i razumevanje za sve muke koje proživljavaju ljudi koji su morali da ostave sve što imaju i krenu u nepoznato.

Zaštitnik građana je naglasio da je položaj izbeglica sa istoka u Srbiji veoma kompleksan i težak jer nemaju lične isprave, nemaju novca, ne poznaju jezik ni propise i da su posebno u riziku žene i deca bez pratnje, ali i da su im u Srbiji omogućeni svi neophodni uslovi za privremeni život, uz puno poštovanje međunarodnih standarda i visok stepen razumevanja i solidarnosti.

"U Srbiji trenutno boravi više od 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim i centrima za azil i svima je obezbeđena zdravstvena zaštita, a za decu su pripremljeni posebni nastavni programi u školama", naglasio je Pašalić.